Maailman pakolaispäivä 20.6.: EU-maiden turvattava oikeus kansainväliseen suojeluun

Suomen Punainen Risti muistuttaa 20.6. Maailman pakolaispäivänä, että kaikkien EU-maiden tulee kunnioittaa ja suojella jokaisen ihmisen oikeutta kansainväliseen suojeluun. Myös muut Euroopan Punaiset Ristit ovat samalla kannalla.

Euroopan Punaiset Ristit kehottavat EU:ta takaamaan turvapaikanhakijoille mahdollisuuden päästä EU:n alueelle hakemaan kansainvälistä suojelua. Ne haluavat lisätä kansalaisten, päättäjien ja mielipidevaikuttajien tietoisuutta siitä, että pakolaisilla on oikeus kansainväliseen suojeluun. Samalla ne muistuttavat, että turvapaikan haku on oikeus, jota jäsenvaltioiden tulee kunnioittaa EU:n lainsäädännössä.

Uutisointi pakolaisten kuolemista EU:n rajoilla on osoittanut, että eurooppalaiset rajavalvonnan käytännöt pakottavat pakolaiset käyttämään yhä vaarallisempia reittejä. Monilla näistä ihmisistä ei ole muita mahdollisuuksia kuin etsiä turvaa EU-maista. He jättävät kotinsa vainon tai sodan vuoksi.

Punaiset Ristit painottavat, että EU:n ja sen jäsenvaltioiden toimenpiteillä on vakavat seuraukset niille turvapaikanhakijoille, jotka etsivät kansainvälistä suojelua EU-maista. Yhdistykset ovat huolestuneita siitä, että kontrollitoimet voivat rikkoa turvapaikanhakijoiden oikeuksia, palautuskieltoa ja muita kansainvälisiä sitoumuksia.

EU-maat ovat estäneet monien pakolaisten mahdollisuuden kansainväliseen suojeluun ja oikeudenmukaiseen aseman määrittelyyn. Siirtolaisille ja pakolaisille on taattava kaikki mahdollinen apu turvaamaan heidän elämänsä, ihmisarvonsa ja terveytensä.

Suomen Punaisen Ristin pakolaistyö Porin SuomiAreenalla 17.-19.7.

Mitä sinulle tapahtuu ja miltä se tuntuu, kun pakenet sodan jaloista tuntemattomaan? Pakolaisten kokemuksia maailmalta ja Suomesta käsitellään kolmessa paikassa: nuorten roolipelissä sekä kauppatorin lavalla ja valokuvanäyttelyn äärellä. Eri puolilta Suomea tulevat kymmenet nuoret osallistuvat 18.- 19.7. yli yön kestävään roolipeliin.

Neljäkymmentä vuotta pakolaistyötä Suomen Punaisessa Ristissä on aiheena valokuvanäyttelyssä, jossa matkataan halki historian Chilestä vuonna 1973 Suomeen tulleiden pakolaisten kautta uusimpien pakolaisryhmien tuntoihin. Näyttelyn ohella teltalla kuullaan pakolaisten kertomia elämäntarinoita sekä kokemuksia SPR:n ystävätoiminnasta.

Liisantorille rakennetaan lisäksi aukion kokoinen telttaleiri, jossa ennalta ilmoittautuneet pääsevät kokemaan elämää evakuoituina keskellä kesäistä Poria. Leiri rakennetaan pakolaisleireissä käytettävistä perheteltoista. Tilat ruokailua, yhdessäoloa ja ohjelmia varten rakennetaan halliteltoista. Lisäksi esitellään kenttäkeittiö sekä vedenpuhdistus- ja logistiikkayksiköt maastoajoneuvoineen.