Boliviassa katastrofivalmiuskoulutus kiinnostaa nuoria

Sanna Negus
Bolivian Punaisen Ristin vapaaehtoiset harjoittelevat jalkansa murtaneen uhrin ensiapua ja evakuointia Bermejossa.
Kuvaaja: Sanna Negus

Boliviassa on saatu hyviä tuloksia nuorten katastrofivalmiuskoulutuksesta. Suomen Punaisen Ristin tukemaan koulutukseen on osallistunut lukiolaisia yhdeksässä koulussa. Monet heistä ovat liittyneet Punaisen Ristin vapaaehtoisiksi.

Koulun seinään on piirretty evakuointisuunnitelma ja kyltin mukaan koulusta löytyy ensiapuhuone ja palosammutin. La Esperanza –koulu Bermejossa, Etelä-Boliviassa on yksi yhdeksästä opinahjosta, jossa Punaisen Risti on opettanut katastrofivalmiutta.

- Meille opetettiin ensiapua, jotta tietäisimme kuinka toimia kun jollekin tapahtuu onnettomuus, kertoo 17-vuotias Verónica Salazar Rueda. Hän osaa myös laittaa painesiteen ja tietää, että lapsia pitää käsitellä elvytystilanteessa aikuisia varovaisemmin.

Taitoja tarvitaan, sillä Bermejo sijaitsee Gran Chacon alueella, joka on altis äärimmäisille sääilmiöille. Sadekaudella kaupungin kohdalla kohtaavat kaksi jokea tulvivat, ja kuivalla kaudella on maastopalojen vaara. Alueella on myös silloin tällöin maanjäristyksiä. 

- Opetin ensiapua isoveljelleni. Minusta katastrofivalmiuskoulutus on erittäin tärkeää, koska voimme valmistautua ja opettaa perheenjäseniä ja koulumme nuorempia oppilaita. Pitää valmistautua elämän riskeihin, Salazar Rueda painottaa.

Yksi koulutuksen tavoitteista on asennemuutos: kyky havaita riskejä arkisissa tilanteissa.

- Nyt oppilaat ovat tietoisia riskeistä joita he kohtaavat kaupungilla, kotona ja koulussa. He  kykenevät ennen kaikkea ennaltaehkäisemään riskitilanteita, uskoo koulun opettaja Eglin Maria Peducase Miranda.

Yhdessä viranomaisten kanssa

Suomen Punaisen Ristin tukema katastrofivalmiustyö on keskittynyt kouluihin, mutta kolme vuotta sitten aloitettua hanketta edelsi yhteistyö ja harjoitukset eri viranomaisten kanssa Bermejon ja Tarijan kaupungeissa.

Bolivian Punainen Risti järjesti Tarijan maakunnan historian ensimmäisen hätäharjoituksen, johon osallistui vapaaehtoisia, maakunnan poliisi, väestönsuojelu, sekä kaikki maakunnan peruspalveluja tarjoavat instituutiot.

- Uskon, että yhteisö tuntee hyötyneensä harjoituksesta, ja että he tuntevat olonsa varmemmiksi koska he tietävät eri organisaatioiden työskentelevän yhdessä. Tämä on hankkeen tärkein tulos, uskoo Tarijan osaston puheenjohtaja Maria Cristina Campero Gutierrez.

Harjoitukseen osallistunut eversti Javier Gallo Gallo Bolivian puolustusministeriön alaisesta väestönsuojeluosastosta on samaa mieltä yhteistyön tärkeydestä.

- Haluamme ennen kaikkea herättää väestössä riskiajattelun. Punaisen Ristin työ auttaa pääsemään tähän tavoitteeseen eli herättää ajatus siitä mikä on jokaisen velvollisuus kussakin katastrofissa.

Lisää vapaaehtoisia

Joukko nuoria on kokoontunut Bermejon Punaisen Ristin tiloihin harjoittelemaan ensiapua. Yksi heistä on leikisti katkaissut jalkansa läheisessä vuoristossa. Nuoret tutkivat potilaan ja siirtävät hänet varovasti paareille. Kaikki heistä saivat kimmokkeen katastrofivalmiuskoulutuksen ansiosta.

- Kiinnostuin Punaisesta Rististä, koska he opettivat koulussamme meille ensiapua ja kuinka sammutetaan tulipalo. Se jälkeen olen saanut vesi- ja sanitaatio-opetusta  - on hienoa oppia niitä! puoli vuotta vapaaehtoisena toiminut 17-vuotias Maria Sanchez hehkuttaa.

Hän on opastanut perhettään kodin riskeistä ja hankki kotiin sammuttimen.

Karina Tejerina, 17, liittyi samaan aikaan Punaiseen Ristiin ystävänsä kanssa.

- Haluan opastaa muita koululaisia ja kotiväkeä siitä mitä olen oppinut. Pidän eniten ensiavusta, en ole lääketieteen asiantuntija, mutta osaan homman! hän nauraa ja vannoo jatkavansa vapaaehtoistyötä lukion jälkeenkin.