Erkki Tuomioja: Luokkayhteiskunta on tekemässä paluun

Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja Yves Daccord, ulkoministeri Erkki Tuomioja, Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja EU:n Lähi-idän ulkosuhteiden päällikkö Ilkka Uusitalo keskustelivat Euroopan kriisistä Punaisen Ristin Liisantorin teltassa.

Ihmisten hyvinvointi Euroopassa jakaantuu voimakkaasti eri maiden välillä. Samalla koko Euroopan asema maailmantaloudessa heikkenee. Tällä on laajoja vaikutuksia yhteiskunnallisista instituutioista yksittäisiin perheisiin.

- On järkyttävää, että esimerkiksi ihmisen yhteiskunnallinen asema määrittelee nykyään hänen elinikänsä. Näyttää siltä, että luokkayhteiskunta, jonka luulimme jo jättäneemme taaksemme, on tekemässä paluun, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Yves Daccord oli huolissaan siitä, että kaikkia haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä ei osata ottaa riittävästi huomioon. Taloudellinen kriisi Euroopassa myös lisää avun tarpeessa olevien ihmisten määrää, eikä heitä saa unohtaa.

- En halua syyllistää tiettyjä maita, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa on paljon ihmisiä, jotka ovat jääneet kaiken sosiaalisen tuen ulkopuolelle, ja se hyväksytään. Viiden vuoden päästä meillä on sama tilanne jos emme ole varovaisia, Daccord maalailee.

Muutoksen työkalut vähenevät

Työvoima vähenee väestön ikääntyessä mutta valtioiden menot pysyvät ennallaan tai kasvavat. Osa Euroopan maista on joutunut jo nyt leikkaamaan miljardeja sosiaaliturvasta ja -palveluista. Samalla työvoimalla pitää tehdä entistä enemmän työtä. Miten kurssi käännetään?

- Heidän jotka päättävät menoista, pitää päättää mistä rahat kerätään, muuten valtio on markkinoiden armoilla. Tästä pitää päästä eroon, ja tämä sopeutumisvaihe on joillain mailla meneillään, sanoi Erkki Liikanen.

Ilkka Uusitalo korosti sitä, että poliittisilla päätöksillä on nyt pidettävä kiinni toimivista instituutioista. Näin voidaan vaikuttaa siihen, ettei sosiaalinen tilanne Euroopassa huonone. Samoilla linjoilla oli Tuomioja.

- Markkinavoimat pitäisi saada takaisin rengin asemaan. Suomessa ainakin on poliittista tahtoa pitää huolta kaikista tasapuolisesti, mutta onko siihen enää välineitä? Se nähdään pian, sillä meillä on vain muutama vuosikymmen aikaa estää ekologisen ja sosiaalisen kriisin syntyminen, Tuomioja sanoi.

Syyrian tilanne on kriisi myös Euroopalle

Syyrian tilanne nousi keskustelussa akuuteimmaksi kansainväliseksi kriisiksi, joka vaikuttaa myös Euroopassa. Monet Euroopan kansalaiset ovat osapuolina konfliktissa ja siirtolaisuus näkyy myös Euroopassa. Koko kansainvälisen yhteisön on osallistuttava tilanteen hoitamiseen.

- Kaikki osapuolet on saatava nyt samaan neuvottelupöytään. Kansainvälisen yhteisön pitää puuttua asiaan mutta samalla miettiä tuki huolellisesti myös pidemmällä aikavälillä. Libyassa hallinto vaihtui mutta se ei taannut vakautta. Seurauksia pitää miettiä myös, Tuomioja sanoo.

Kriisien ratkaisu ei ole vain valtioiden tehtävä, vaan kansalaisyhteiskunnalla on myös merkittävä rooli muutosten edistämisessä.

- Kansalaisjärjestöt ovat tärkeitä tiedon ja vaikuttamisen kanavia. Esimerkiksi Punainen Risti on organisaatio, joka pystyy tehokkaasti vaikuttamaan puolueettomuutensa ja riippumattomuutensa ansiosta, Uusitalo sanoi.

- Kolmannella sektorilla on erittäin suuri rooli erilaisten kriisien ennaltaehkäisyssä. Ilman toimivaa kansalaisyhteiskuntaa asiat olisivat vielä huonommin, Tuomioja täydensi.

Konkreettista apua Punaiselta Ristiltä

Erkki Liikanen ja Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi kertoivat, että myös käytännön tukea syyrialaisille konfliktin uhreille on ehkä luvassa. Suomen Punainen Risti on aloittanut valmistelut kenttäsairaalan lähettämiseksi Jordaniaan, Syyrian rajalle. Jos kenttäsairaala päätetään lähettää, siihen osallistuu muitakin Punaisen Ristin kansallisia yhdistyksiä.

- Syyriassa sairaalat ovat monille vaarallisia paikkoja. Etenkään miehet eivät uskalla mennä hoidettavaksi, koska pelkäävät tulevansa sairaalassa pidätetyiksi. Jordaniassa pystymme auttamaan ihmisiä turvallisesti, Daccord sanoi.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja Yves Daccord, ulkoministeri Erkki Tuomioja, SuomenPankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja EU:n Lähi-idän ulkosuhteiden päällikkö Ilkka Uusitalo keskustelivat aiheesta "Leviääkö Välimeren hätä meillekin? Punaisen Ristin teltassa SuomiAreena-tapahtumassa Porissa.