Punainen Risti esittäytyi Porin Kauppatorilla

Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen

Porin Kauppatorilla pääsi tutustumaan Suomen Punaisen Ristin laajaan kotimaan toimintaan. Lukuisat vapaaehtoiset olivat kertomassa kansalaisille, mitä iloa toiminnasta voi olla.

– Tulkaa testaamaan ensiaputaitojanne ensiaputaitoradalle, kutsuu iloinen Punaisen Ristin vapaaehtoinen Sanna Tarhasaari SuomiAreenalla Porissa.

 Ohikulkeva Satu Vainio-Mattila lapsineen ottaa haasteen vastaan, ja jokainen alkaa vuorollaan kokeilla varoituskolmion kasaamista.

– Moni ei ajattelekaan, kuinka kauaksi varoituskolmio täytyisi oikeasti jättää autosta. Sitä ei kuulu pistää auton katolle tai parin metrin päähän autosta, Tarhasaari huomauttaa.

– Maantiellä varoituskolmio pitäisi jättää 150 metrin päähän, ja moottoritiellä jopa 300 metrin päähän.

Seuraavaksi Tarhasaari vinkkaa, missä kannattaa säilyttää auton turvavyönleikkuria.

– Yksi hyväksi havaittu tapa on kiinnittää turvavyönleikkuri teipillä kiinni auton aurinkolippaan. Sieltä sen saa helposti käyttöön, jos joutuu sellaiseen tilanteeseen, että roikkuu turvavöistä autossa ylösalaisin.

Viimeisenä ensiaputaitoradalla pohditaan kotivaraa. Löytyisikö sinulta kaikki tarvittava selvitä viikko kotona ilman sähköä, juomavettä ja mahdollisuutta käydä ruokakaupassa? Kaikenlaista saattaa sattua esimerkiksi syysmyrskyjen aikaan, kun puut kaatuilevat sähkölinjoille ja teille.

Kotivara on normaalissa kierrossa olevia elintarvikkeita ja tavaroita, joita täydennetään sitä mukaa kun niitä käytetään. Näin elintarvikkeet pysyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina. Elintarvikkeiden lisäksi on hyvä muistaa myös henkilökohtaiset lääkkeet, hygieniatarvikkeet, radio ja paristot viranomaistiedotteita varten, retkikeitin ja sen polttoaine sekä taskulamppu ja paristot.

Arjen turvallisuutta elämään

Seuraavaksi huomion kiinnittää Arjen turvallisuuden edistäminen maaseudulle -hankkeen projektipäällikkö Marika Raitaniemi. Hän tarjoutuu avuliaasti etsimään sinulle kotisi tai kesämökkisi karttakoordinaatit, ja antaa ne mukaan vietäväksi laminoidulla paperilla.

– Yllättävän moni ei tunnista omaa kotiansa tai vapaa-ajanviettopaikkaansa kartalta. Sitä tottuu muistista kääntymään aina tietystä risteyksestä, mutta ei tule ajatelleeksi, että monesko talo se oma talo on tien varrella, Raitaniemi kertoo.

Maaseudulla ei tiellä myöskään välttämättä ole nimeä, silloin karttakoordinaattien tietäminen auttaa avun saapumista paikalle, jos jotain sattuu.

– Maaseudulla on myös yhä vähemmän paikkoja, missä kyläläiset voivat kokoontua kyläkauppojen ja kyläkoulujen hävitessä. Se saattaa tarkoittaa sitä, että maaseudulla naapurit eivät tunne toisiansa, Marika Raitaniemi selventää.

– Suurimpia ongelmia, mitä maaseudulla koetaan, ovat yksinäisyys, liikenteen tuoma turvattomuus, syrjäytyminen ja palveluiden kaikkoaminen.

Näihin kiperiin kysymyksiin Suomen Punainen Risti on etsimässä vastauksia Arjen turvallisuuden edistäminen maaseudulle -hankkeen kautta kyläyhdistysten ja paikallisten Punaisen Ristin osastojen ja viranomaisten kanssa.

Kondomiajokortti taskuun

Vastapäisestä teltasta löytyy virikettä taas hieman nuoremmille. Hiv / seksuaaliterveystyön koordinaattori Raila Lainejoki houkuttelee puolestaan nuorta väkeä ajamaan kondomiajokortin.

Pahvilaatikon kyljessä kerrotaan minkä luokan ajokortteja pisteeltä voi saada: A (mopokortti), AB (parisuhteen peruskortti) tai ABC (pimeän ajon kortti). Mopokortti tarkoittaa sitä, että teoriatieto on testattu. Parisuhteen peruskortti tarkoittaa taas sitä, että teoriatiedon lisäksi käytäntöä on harjoiteltu. Pimeän ajon kortti merkitsee puolestaan sitä, että kaiken yllämainitun lisäksi on alla myös pimeäharjoittelua.

Kaksi poikaa saapuu pisteelle hieman ujostellen, kun Lainejoki kysyy reippaasti, ovatko he ajaneet jo kondomiajokortin. Pojat pudistelevat päätään noloina.

Poikien reaktio on juuri se syy, miksi hiv / seksuaaliterveystyötä tehdään.

– Nuorten täytyy oppia, että kondomin käyttö on normaalia, eikä siinä ole mitään hävettävää. Paras lääke hiv:lle ja muille seksitaudeille on ennaltaehkäisy, Lainejoki selittää.