HerziCampilla kyseenalaistetaan normaalius

Milla Ilonen
Milla Ilonen
Milla Ilonen
Noora Koskinen

Punainen Risti järjesti 29.7.–3.8. perinteisen kansainvälisen yhdenvertaisuusleirin HerziCampin.

Leirin järjesti Helsingin ja Uudenmaan piirin osastot sekä Tampereen osasto yhdessä. Kuusipäiväiselle vapaaehtoisten nuorten pyörittämälle HerziCampille osallistui 35 eri tavoin vammaista ja vammatonta 17–29-vuotiasta nuorta Irlannista, Virosta ja Suomesta.

- Leiriviikko alkaa aina ihmisen kohtaamisella, koska kunnioittaminen alkaa kohtaamisesta, kertoo toinen HerziCampin johtajista Milla Ilonen.

Heinolan Nynäsin kurssikeskukseen kokoontuneet leiriläiset pääsivät tutustumaan toisiinsa vamma-arpajaisten kautta. Arpajaisissa jokainen voitti itselleen vamman, jonka kanssa sai kokeilla kahvilla käyntiä ja harjoitella ensiavun antamista. Päävoittona arpajaisissa oli siamilaiset kaksoset.

Miekkailua ja jousiammuntaa

Tämän vuoden HerziCampin teemana oli ”survivor”, eli selviytyjä. Kansainvälinen joukkio suuntasi leirin toisena päivänä Pajulahden urheiluopistolle seikkailemaan.

- Retkipäivä Pajulahteen on ehdottomasti ollut tähän mennessä kohokohta. Jokainen pääsi kokeilemaan miekkailua, jousiammuntaa, puhallustikkaa, nyrkkeilyä ja kaikkea muuta jännittävää, Ilonen hehkuttaa.

Suurten selviytyjähaasteiden päätteeksi nuoret pääsivät shoppailemaan kauppakeskukseen. Haasteena ei suinkaan ollut rahan törsääminen, vaan rajojen rikkominen.

- Leiriläisille annettiin tehtäväksi hymyillä ventovieraille, pitää ihmisille ovia auki ja tehdä performanssi keskellä kauppakeskusta.

Alkuviikosta myös yksi leiriläisistä rikkoi omia rajojansa menemällä saunaan ja uimaan viiden vuoden tauon jälkeen. Ne ovat asioita, jotka tekevät leirin Milla Iloselle merkittäväksi.

Ei suvaitsemista, vaan kunnioittamista

Ilonen liikkuu itse sähköpyörätuolilla, mutta painottaa, että ei halua kenenkään suvaitsevan tai sietävän itseänsä sen vuoksi.

- Yhdenvertaisuusleirillä suvaitsevaisuus on ollut jo pitkään vanhanaikaista. Haluamme välittää nuorille viestiä erilaisuuden kunnioittamisesta ja kyseenalaistaa normaaliutta.

- Täällä me voimme elää edes viikon verran kuin ihanne-yhteiskunnassa, kunnioittavassa ilmapiirissä. Olen myös huomannut, että meidän nuoret soveltavat täällä oppimiansa asioita omassa arjessa, Ilonen selittää.

Tämä on leirin johtaja Iloselle jo 23. leiri, ja kuudes kerta johtajana.

- Nuorempana oli äärettömän hieno tunne, kun pystyi auttamaan toisia, vaikka on itse sähköpyörätuolissa. Loppuviikosta leirillä toisten avustaminen ei olekaan enää keskiössä, vaan yhdessä eläminen ja kokeminen.

Lisää yhdenvertaisuusleirin tunnelmia voit käydä katsomassa HerziCampin facebook-sivuilta.