Toinen erä Punaisen Ristin avusta Jordaniaan 20.8.

Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Tatu Blomqvist
Henna Korte

Toinen erä Punaisen Ristin sairaalatarvikkeita Jordaniaan lastattiin myöhään maanantai-iltana Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Tarvikkeet ja kahdeksan avustustyöntekijää lähtivät Airbusin tarjoamalla ilmaisella testilennolla Ammaniin tiistaiaamuna kello 8.

Suomen Punainen Risti johtaa Saksan, Norjan ja Kanadan Punaisten Ristien yhteenliittymää, joka perustaa Jordanian koilliselle aavikolle syyskuun alussa avattavalle pakolaisleirille täysimittaisen aluesairaalan. Sairaalassa hoidetaan Syyriasta tulleita pakolaisia.

Ensimmäiset kaksi rekallista sairaalatarvikkeita lähti Suomesta jo viime tiistaina Berliiniin. Suomalaisten, norjalaisten ja saksalaisten toimittamia tarvikkeita lennätettiin Berliinistä Ammaniin. 

Sairaala tärkeä osa pakolaisten terveydenhuoltoa

Sairaala sijoitetaan uuteen pakolaisleiriin, joka sijaitsee lähellä Azraqin kaupunkia, noin 70 kilometrin päässä pääkaupunki Ammanista ja noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Syyrian rajasta.  

- Sairaalalla on tärkeä rooli leirin terveydenhuoltojärjestelmässä, sairaalamme toimii mm. synnytyssairaalana.  Olosuhteet ovat rankat, paitsi että leirille tulevilla pakolaisilla voi olla pakolaisuuden vuoksi pitkään hoitamattomia vaivoja, myös sää on rankka. Kesällä aurinko helottaa +44 asteen kuumuudella, talviyöt menevät pakkasen puolelle. Lähiseudulla ei ole sairaalapalveluita, ja siksi haluamme aloittaa sairaalan rakentamisen mahdollisimman nopeasti. Näin kertoo Suomen Punaisen Ristin Henna Korte, joka johtaa avustustyötä paikan päällä.

Sairaala rakennetaan alkuvaiheessa telttoihin. Marras-joulukuussa saadaan valmiiksi pysyvät rakenteet sairaalaan.

Punainen Risti on sitoutunut ylläpitämään sairaalaa vähintään vuoden ajan. Alkuvaiheessa apu suunnitellaan 55 000 hengelle. Kun sairaala on täydessä toiminnassa, se pystyy palvelemaan 133 000 asukasta. Tähän aluesairaalan tasoiseen sairaalaan tarvitaan päivittäin vähintään 40 kansainvälistä avustustyöntekijää ja 130 paikallista työntekijää.

Nälkäpäivänä kerätään Syyrian pakolaisille

Osa kuukauden kuluttua järjestettävän Nälkäpäivä-keräyksen tuotosta käytetään Syyrian pakolaisten auttamiseen.

– Tarvitsemme kansalaisten apua sekä kenttäsairaalaamme että muuhun sodasta kärsivien auttamiseen, kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi vetoaa.

– Nälkäpäivä-keräysten avulla olemme voineet luoda juuri nyt tarvittavan sairaalavalmiuden.

Syyrian sotapakolaiset tarvitsevat entistä enemmän apua - sekä Syyriassa että sen naapurimaissa Jordaniassa, Turkissa, Libanonissa ja Irakissa. Naapurimaissa pakolaisia on noin 2,5 miljoonaa, noin neljäsosa heistä Jordaniassa. Luvut kasvavat koko ajan, ellei konfliktia saada loppumaan. Syyrian sisällä arvioidaan olevan n. 4,25 miljoonaa maan sisäistä pakolaista ja kaikkiaan avun tarpeessa yli 10 miljoonaa ihmistä.

Rahoitus Jordanian sairaalaan saadaan useasta lähteestä

Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalvelun toimisto (ECHO) tukee operaatiota 7 miljoonalla ja Kanadan hallitus 1,8 miljoonalla eurolla. Italian hallitus lahjoittaa miljoonan euron arvoiset kenttäsairaalan pysyvät rakenteet. Airbusin tarjoama ilmainen lento on arvoltaan 200 000 euroa. Myös Finnair osallistui hankkeeseen. Se ei laskuttanut kenttätyöstä lentokentällä.