Pluspisteet täyttivät 20 vuotta

Ville Kokkola / Visuaalinen viestintätoimisto Salama
Pluspisteiden juhlaseminaarissa myönnettiin Punaisen Ristin ansiomerkkejä ja Suomen Punaisen Ristin pronssisia kunniamerkkejä.
Kuvaaja: Ville Kokkola / Visuaalinen viestintätoimisto Salama

– Pluspisteitä perustettiin eri puolille Suomea 1990-luvulla, koska mahdollisuus anonyymiin hiv-testaukseen oli tuohon aikaan lähes olematon.

Näin valotti Pluspisteiden alkuvaiheita Punaisen Ristin terveyden ja hyvinvoinnin yksikön päällikkö Henna Korte.

Juhlaseminaarin ohjelma käsitteli Pluspisteiden historiaa perustamisvaiheista nykypäivään ja antoi ajankohtaista tietoa maailman hiv-tilanteesta. Juhlaseminaarissa muistettiin myös Pluspisteiden ansioituneita vapaaehtoisia, jotka panoksellaan pitävät toiminnan pyörimässä.

Tasavallan presidentin myöntämän Suomen Punaisen Ristin pronssisen kunniamerkin saivat tilaisuudessa Eila Juhola, Anna-Leena Pakarinen, Pirjo Hakola, Janne Säilä ja Hilkka Koskela. Punaisen Ristin ansiomerkki myönnettiin Hannele Kivistölle ja Heidi Ulaskalle. Lisäksi kiitoksen auttamisesta seksuaaliterveystyössä saivat Pekka Huikuri, Anna Kankaanrinta ja Sari Reinikainen.

Punaisen Ristin Pluspisteiden tarkoitus on tarjota maksutonta ja nimetöntä hiv-testausta sekä luottamuksellista tukea ja neuvontaa hiv- ja seksuaaliterveyskysymyksissä. Pluspisteistä on mahdollista saada myös henkilökohtainen tukihenkilö seksuaaliterveyteen liittyvissä haastavissa elämäntilanteissa.

Ensimmäinen Pluspiste perustettiin Joensuuhun vuonna 1993. Kolme muuta Pluspistettä sijaitsevat Kuopiossa, Seinäjoella ja Jyväskylässä. Toimintaa pyöritetään pitkälti koulutettujen vapaaehtoisten Pluspiste-neuvojien voimin. Pluspiste-toimintaan osallistuu paikkakunnilla yhteensä noin 40 vapaaehtoista. 20 vuoden aikana Pluspisteissä on tehty noin 6 500 hiv-testiä.