Katastrofivalmius pelasti ihmishenkiä

Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen

Suomen Punaisen Ristin kouluttamat vapaaehtoiset hoitivat esimerkillisesti ihmisten evakuointeja supertaifuunin tuhon tieltä Aklanin maakunnassa Panayan saarella. Ihmishenkien menetykset ja loukkaantumiset ovat jääneet alueella pieniksi.

Näin voit auttaa taifuunin uhreja Filippiineillä

Torstaina 7. marraskuuta, päivää ennen maailman tuhoisimman taifuunin iskeytymistä, Punaisen Ristin vapaaehtoiset Bakhaw Norten kylässä olivat liikkeellä aamusta alkaen.

- Viranomaisilta oli tullut meille varoitus voimakkaasta taifuunista. Kiersimme kylällä ja varoitimme kevytrakenteisissa taloissa asuvia ihmisiä siitä, että heidän pitää siirtyä evakuointikeskuksiin ennen seuraavan päivän taifuunia, kertoo Punaisen Ristin Baklaw Noreten osaston koordinaattorina toimiva Duvill Duran.

- Hankimme myös valmiiksi evakuointikeskuksiin riisiä, säilykkeitä, nuudeleita ja kahvia, täydentää Dona Tan, Punaisen Ristin vapaaehtoisia hänkin.

Perjantaina vapaaehtoiset kaivoivat esille Suomen Punaisen Ristin lahjoittamat kovaäänisensä. He ovat käyttäneet niitä lukuisissa aluetta kohdanneissa katastrofeissa kyläläisten hälyttämiseen.

- He tietävät, että lyhyt ääni merkitsee varoitusta ja pitkä sitä, että vaara on jo käsillä, Duran kertoo.

- Kun taifuuni iski, tuuli jylisi kuin lentokone. Evakuointikeskuksemme seinät kuitenkin kestivät.    

Ruokaa ja majoitustarvikkeita kotinsa menettäneiden tueksi  

Aklanin alueella asuu reilut 550 000 ihmistä ja alueen taloista valtaosa on kärsinyt tuhoja taifuunin jäljiltä.

- Alueella tarvitaan mm. pressuja, hätämajoitustarvikkeita ja työkaluja, joiden avulla ihmiset saavat nopeasti katon pään päälle, kertoo Suomen Punaisen Ristin Aasian alue-edustaja Marko Korhonen, joka on parhaillaan tekemässä Aklanin alueella kartoitusta avustustarpeista. 

Suomen Punainen Risti toimittaa Aklanin alueelle ruokaa ja majoitustarvikkeita. Ensimmäinen tilattu ruokaerä sisältää yhden päivän annoksen riisiä, nuudeleita ja sardiineja 12 000 perheelle.

Valmiustiimit osaavat toimia

Duran, Tan ja joukko muita vapaaehtoista ovat osallistuneet Suomen Punaisen Ristin mahdollistamaan katastrofivalmiuskoulutukseen, joka on ollut käynnissä Aklanin alueella vuodesta 2011.

Katastrofivalmiutta on vahvistettu perustamalla kyliin valmiustiimejä, jotka ovat kartoittaneet yhteisönsä vaaratekijät yhdessä viranomaisten kanssa ja tehneet varautumissuunnitelman. Koulutuksissa vapaaehtoisia on opetettu myös mm. antamaan ensiapua ja terveysvalistusta.

Tulokset näkyvät. Kunnantaloille ja kouluille perustettuihin evakuointikeskuksiin pakeni myrskyn tieltä Aklanin alueella tuhansia ihmisiä ja suurilta henkilövahingoilta vältyttiin. Aklanin alueella, jossa talot kärsivät suuria tuhoja, loukkaantui alle 200 henkeä.    

- Tämä katastrofi on taas osoittanut sen, että katastrofeihin varautuminen kannattaa, Korhonen toteaa.

Teksti: Johanna Lassy-Mäntyvaara / Filippiinit, Aklan

 

Punaisen Ristin työtä Filippiineillä voi tukea lahjoittamalla:

- See more at: http://www.punainenristi.fi/uutiset/20131114/suomen-punainen-risti-lahet...