Terveysasemalla poikkeuksellisen vaativa taival Filippiineillä

Jarkko Mikkonen / Punainen Risti
Suomesta saapunutta terveysasemaa purettiin tiistaina Cebun lentokentällä Filippiineillä.
Kuvaaja: Jarkko Mikkonen / Punainen Risti

Terveysaseman rakentaminen päässee vauhtiin tämän viikon alussa Samarin saarella Balangigassa, joka kuuluu yhteen pahiten tuhoutuneista alueista.

Punaisen Ristin työtä Filippiineillä voi tukea lahjoittamalla:

Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00

Puhelimella: Soita 0600-122 20 (20,28 € + pvm)

Lähettämällä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)
Netissä osoitteessa www.punainenristi.fi/lahjoita/filippiinien-taifuuni

- See more at: http://www.punainenristi.fi/uutiset/20131115/suomen-punainen-risti-lahet...

Punaisen Ristin työtä Filippiineillä voi tukea lahjoittamalla:

Tiistaina Suomesta Cebun lentokentälle saapuneen terveysaseman siirtäminen maanteitse on haastavaa, sillä tiet ovat vaikeakulkuisia ja osittain käyttökelvottomia. Osa matkasta taittuukin sekä vesitse että ilmateitse.

- Etenkin matkan loppupätkä on sellainen, ettei niin haastavaa paikkaa ole ollut, arvioi Suomen Punaisen Ristin logistiikkapäällikkö Pertti Rantanen.

Terveysaseman mukana kulkee kaksi arkkupakastimen kokoista kylmäkuljetusjääkaappia, joissa on muun muassa rokotteita, infektioihin tarkoitettuja voiteita ja synnytyksen yhteydessä käytettäviä lääkkeitä. Lämpötila kaapeissa on kolmesta kahdeksaan astetta.

Jääkaappien loppumatka taittuu helikopterilla

Rantanen sanoo, että noin 200 litran vetoisista jääkaapeista on pidetty tarkasti huolta koko matkan aikana. Helsinki-Vantaan lentokentälle ne tuotiin lähtöpäivänä erillisenä kuljetuksena Tampereen logistiikkakeskuksesta, kun muut tavarat olivat jo lastattu valmiiksi.

- Jääkaapit olivat viimeiseen saakka töpseleissä kiinni Tampereella ja lentokentällä ne saivat vielä virtaa. Cebun lentokentän varastossa jääkaapit ovat johdon päässä odottamassa lähtöä, Rantanen kertoo.

Lääkkeitä sisältävät jääkaapit kestävät muutaman vuorokauden kuljetusta. Suunnitelmana on, että Punaisen Ristin kansainvälinen komitea lähettää jääkaapit helikopterilla Cebusta terveysasemalle ja muu kuumuutta paremmin sietävä tavara saapuu loppumatkan vesitse määränpäähän.

Avun tarve Haiyan-taifuunin riepottelemalla Filippiineillä jatkuu vielä pitkään. Suomen Punaisen Ristin kautta katastrofiin on lahjoitettu jo yli 1,1 miljoonaa euroa, joka käytetään ensisijaisesti hätäaputarvikkeisiin. Lisäksi Suomen Punaisen Ristin apua rahoittaa ulkoministeriö.