Kerttu Hartikaisen teräsvatsa auttoi jäsenhankinnassa

Harri Mäenpää
Kuvaaja: Harri Mäenpää

Hartikainen on ollut mukana Tikkalan osastossa 59 vuotta.

Kerttu Hartikainen sai nuorena tyttönä ansiomerkin Punaisen Ristin jäsenhankinnasta. Ilmaiseksi tunnustus ei kuitenkaan tullut. Hartikainen sai juoda enimmillään 32 kuppia kahvia päivässä.

– Ei siihen aikaan voinut kahvista kieltäytyä, Hartikainen sanoo.

Hän muistelee lämmöllä jäsenhankintareissuja, joita teki paikallisosaston puheenjohtajan kanssa. Kahden hengen partio kiersi ovelta ovelle. Emännät olivat heti kahvipannua esittelemässä.

– Siihen aikaan henki oli, että joka talosta oltiin Punaisessa Ristissä. Kun kysyttiin jäseneksi, vastaus oli ”ilman muuta!”

Vasta 14-vuotiaasta Hartikaisesta tuli Punaisen Ristin Tikkalan osaston ensimmäinen sihteeri, kun osasto 59 vuotta sitten perustettiin.

– Oli kunnia-asia, että Punaisen Ristin toimintaa pidettiin yllä. Sitä oli niin nuori ja innostunut.

Tällä haavaa Hartikainen toimii osaston varapuheenjohtajana. Tikkala on noin 400 asukkaan kylä Tohmajärvellä Venäjän rajan tuntumassa. Vuodet ovat vieneet asukkaita niin kuin pieniltä maaseutukyliltä lähes poikkeuksetta.

– Olisiko asukkaita nyt kolmannes siitä mitä alkuaikoina? Jäsenten löytäminen toimintaan on se suurin haaste.

Tikkalan osasto kuitenkin toimii edelleen. Tarvittaessa voimat yhdistetään naapuriosaston Tohmajärven kanssa.

– Kun tarvitaan esimerkiksi etsintäryhmää, pelaamme porukalla.

Hartikainen on neljän lapsen äiti, joka on toiminut yrittäjänä useammassa kauppaliikkeessä ja toimitusjohtajana Pohjois-Karjalan Pienteollisuusliitossa. Punaisen Ristin toiminnan lisäksi hän osallistuu myös seurakunnan luottamustehtäviin ja kunnallispolitiikkaan.

Aikuisiällä hän opiskeli varanotaariksi ja hoitaa edelleen muun muassa perunkirjoituksia. Aina kun tilitoimistotöiltään ennättää.

Keväällä Hartikaiselle tulee täyteen 60 vuotta Punaisessa Ristissä, mutta innostusta riittää yhä.

– Nautin toiminnasta ja haluaisin olla enemmänkin mukana. Vapaaehtoistoiminta on henkireikä ja mielenkiintoista vastapainoa työlle.

Palkkatyöt Hartikainen aikoo lähivuosina jättää sikseen, mutta Punaisen Ristin tehtävistä hän ei haikaile pois.

– Ne jatkuvat niin pitkään kuin henki säilyy!

Suomen Punainen Risti on nimennyt vuoden 2013 senioreiden vuodeksi. Sen kunniaksi esittelemme joka kuukausi yhden kokeneen ja Punaiselle Ristille omistautuneen vapaaehtoisen.

Teksti: Heikki Hamunen

Suomen Punainen Risti on nimennyt vuoden 2013 senioreiden vuodeksi. Sen kunniaksi esittelemme joka kuukausi yhden kokeneen ja Punaiselle Ristille omistautuneen vapaaehtoisen. - See more at: http://www.punainenristi.fi/uutiset/20131024/matti-poyhonen-luo-turvaa-n...