Suomen Punaisen Ristin terveysasema saapui Balangigaan Filippiineille

Maija Tammi
Maija Tammi

Terveysasemaa pystytetään syrjäiselle alueelle, jolla Punainen Risti on tällä hetkellä ainoa terveyspalveluita tarjoava järjestö. Klinikalla voidaan hoitaa päivittäin jopa 200 potilasta.

Miten Suomen Punainen Risti auttaa Filippiineillä?
Punaisen Ristin työtä Filippiineillä voi tukea lahjoittamalla
  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)
  • Tekemällä lahjoituksen verkossa
  • Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00
  • Puhelimella: Soita 0600-122 20 (20,28 € + pvm)

 

Miesjoukko punnertaa Bajamajaa kuorma-auton lavalta maahan Filippiinien kaakkoisosissa, Balangigan pikkukaupungin keskusaukion koripallokentällä. Punaisen Ristin terveysasemaa kuljettavat kuorma-autot ovat saapuneet kaupunkiin puoli kahden maissa iltapäivällä. Kuorman purkaminen on täydessä vauhdissa alle parissakymmenessä minuutissa – heti, kun ensimmäiset autot on soviteltu koripallokentälle sen porteista.

Tiistain aikana pyritään purkamaan suurin osa kuormasta ja pystyttämään muutamia telttoja. On vielä epävarmaa, kuinka kauan sairaalan pystytys kestää, minkä vuoksi ensimmäisiä potilaita voidaan alkaa hoitaa aikaisintaan keskiviikkona.

– Nyt sairaalaa aletaan pystyttää. Jos asiat menevät hyvin, ensimmäiset potilaat voidaan mahdollisesti ottaa vastaan seuraavana päivänä, kertoo klinikan tuloa kaupungissa valmistellut Janne Mäkisalo.

Kenttä on kaupungin sydämessä, ja aukiolla riittää uteliaita, sillä päivävierailulla olleet avustajat ovat olleet jakamassa myrskyn uhreille ruokaa.

– Milloin sieltä saa ensimmäiset ajat? kyselee 68-vuotias Pauli Mugas Gales. Hän tarvitsisi hoitoa munuais- ja selkävaivoihin.

Oma sairaala ja klinikka tuhoutuivat

Terveysasemaa kaivataan kaupungissa kipeästi. Balangiga sijaitsee myrskyn tielle pahasti osuneen Samarin saaren itärannalla. Tie kaupunkiin kulkee surullisten kylien läpi. On seiniin kirjoitettuja avunpyyntöviestejä, rullalle taipuneita mastoja ja isoja palkeenkieliä niissä harvoissa katoissa, jotka ovat säilyneet myrskyssä. Monille leivän pöytään tuovat kookospalmut makaavat rinteillä sikin sokin.

Balangigassa ja sen naapurissa tuhoutuneiden terveysasemien alueilla elää lähes 70 000 ihmistä.

– Hätätilanne on ohi, mutta lähikunnissa ei ole yhtään toimivaa klinikkaa, kuvaa terveysaseman johtaja Sirpa Miettinen.

Hän arvioi, että  klinikalle tulee noin sata potilasta päivässä. Tarvittaessa voidaan hoitaa huomattavasti enemmänkin, jopa 200 ihmistä päivittäin.

– Suurta osaa tulevista potilaista kiusaavat hengitysteiden infektiot, Miettinen ennakoi. Ne ovat hyvin yleinen vaiva Filippiineillä sadeaikoina, ja valtavan myrskyn jälkitauteina ne iskevät yhä useampaan.

– Ihmisillä ei ole kattoja pään päällä. He ovat kastuneet pahasti ja kotonakin kaikki on märkää,  Mäkisalo kuvaa.

Kaupungin kaduilla palavat iltaisin nuotiot, kun ihmiset polttavat myrskyrojua ja -roskia. Se pahentaa esimerkiksi astmaa, joka on alueella yleistä. Pieniä tapaturmia sattuu kaupungissa paljon, sillä ihmiset siivoavat myrskytuhoja ja elävät niiden keskellä. 

Klinikalla syntynee pian myös uutta elämää. Kaupungin terveysasemalla nimittäin synnytettiin viime vuonna 130–140 lasta.

Terveysaseman työntekijät kiertävät myös lähikylissä, jotta mahdollisimman moni pääsee hoitoon. Jos Balangigan klinikalle tulee esimerkiksi leikkauksia vaativia potilaita, heidät lähetetään puolentoista tunnin matkan päähän nousevaan Punaisen Ristin sairaalaan. Sitä pyörittää Norjan Punainen Risti. Vielä vaativampaa hoitoa tarvitsevat potilaat kuljetetaan naapurisaarelle Taclobaniin. 

Klinikka tarjoaa työtä paikallisille

Balangiga on syrjässä, ja Punainen Risti on ensimmäinen kaupunkiin päivää pidemmäksi aikaa asettuva järjestö.

– Punainen Risti on myös ainoa järjestö, joka tarjoaa terveyspalveluita, Miettinen kertoo.

Terveysaseman mukana Balangigaan saapuvat muut klinikalle työskentelevät ihmiset: kaksi lääkäriä, neljä sairaanhoitajaa ja yksi kätilö. Klinikka pyörii Balangigassa ainakin kolme kuukautta.

Sen jälkeen klinikka välineineen jää  paikallisten käyttöön. Balangigan oman terveysaseman sairaanhoitajat, kätilöt ja lääkärit alkavat työskennellä suomalaisten kanssa telttaklinikalla mahdollisimman pian. Jo ensimmäisenä päivänä palkataan useita paikallisia pystyttämään klinikkaa ja vartioimaan sitä. Työ on tärkeää kaupungissa, jossa moni on menettänyt myös elinkeinonsa.

Balangigassa viime perjantaista saakka olleet Mäkisalo ja Miettinen ovat valmistelleet klinikan tuloa huolella. He ovat kolunneet lähikyliä, selvittäneet ihmisten tarpeita ja tutkineet, minne terveysasema kannattaa pystyttää. Koripallokenttä kaupungin sydämessä on turvallinen paikka, ja sinne on helppo tulla. Haiyan-myrskyn tuhot tekivät kuitenkin liikkumisesta hidasta.

Myös Suomen Punaisen Ristin klinikan saapuminen Balangigaan viivästyi ensimmäisistä suunnitelmista. Viimeiseksi tietä tahmi ruuhkainen satama. Vaikka syrjäiselle seudulle pääseminen on ollut vaivalloista, klinikka pääsee tarjoamaan apua pian.

SPR:n apua rahoitetaan katastrofirahaston lahjoitetuilla varoilla ja ulkoministeriön myöntämällä tuella.