Jopa 1000 ihmistä Suomessa on tietämättään hiv-positiivinen

Niklas Meltio
Kuvaaja: Niklas Meltio

Suomalaisten tiedoissa ja hiv-testiin hakeutumisessa on isoja puutteita, selviää Maailman aids-päivän toimikunnan uusimmasta kyselystä.

Maailman aids-päivä
  • Maailman aids-päivää on vietetty Suomessa jo 25 vuotta 1. joulukuuta.
  • Maailman aids-päivä on perinteisesti koostunut  lipaskeräyksistä, kynttilätapahtumista, koulutustilaisuuksista, seminaareista, näyttelyistä ja konserteista.
  • Kynttilätapahtumilla on muistettu hiv-tartunnan saaneita, aidsiin sairastuneita ja siihen menehtyneitä.
  • Tutustu Maailman aids-päivän tapahtumiin sivulla: www.maailmanaidspaiva.fi

Suomessa on arviolta jopa 1 000 hiv-tartunnastaan tietämätöntä. Hiv tarttuu suurimmaksi osaksi ihmisiltä, jotka eivät ole tietoisia omasta tartunnastaan. Vaikka yli 90 prosenttia hiv-tartunnoista saadaan seksin välityksellä, lähes 70 prosenttia suomalaisista uskoo, että Suomessa yleisin tartuntatapa on suonensisäisten huumeiden käyttö.

– Tämä voi osiltaan selittää sitä, että hivin ei koeta koskettavan itseä; riskiä ei mielletä omalle kohdalle, ja sen vuoksi hiv-testiinkään ei hakeuduta, arvioi toiminnanjohtaja Sini Pasanen Positiiviset ry:stä.

Luvut selviävät Maailman aids-päivän toimikunnan Taloustutkimuksella marraskuussa teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin 45–59-vuotiaiden suomalaisten hiv-tietoja, asenteita ja testiin hakeutumista.

Testaaminen ehkäisee tartuntoja

– On tärkeää, että varsinkin ihmiset, jotka ovat harrastaneet suojaamatonta seksiä tai käyttäneet suonensisäisiä huumeita tietävät hiv-statuksensa. Ennaltaehkäisyn kannalta hiv-testissä käyminen on erittäin tärkeää, sanoo Punaisen Ristin hiv/seksuaaliterveystyön koordinaattori Raila Lainejoki.

Hiv-testi on ollut käytössä vuodesta 1985 lähtien. Silti 45–59-vuotiaista suomalaisista vain viidesosa on käynyt hiv-testissä.

– Hiv voi olla pitkään täysin oireeton ja hiv-testi on ainoa tapa todeta tartunta. Suomessa joka neljäs hiv-diagnoosi viivästyy ja tartunta todetaan vasta aids-vaiheessa tai lähellä sitä. Varhainen testaus ja diagnoosi ovat ensiarvoisen tärkeitä hoidon kannalta, toteaa Hiv-tukikeskuksen viestinnän suunnittelija Vilma Pietilä.

Maailman aids-päivä 1.12.

Maailmassa elää arviolta yli 35 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta. Suomessa todetaan vuosittain noin 170 uutta hiv-tartuntaa. Yhteensä tartuntoja on todettu yli 3 000.

Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 30 vuotta hi-viruksen löytymisestä. Suomen Punainen Risti osana Maailman aids-päivän toimikuntaa haluaa kiinnittää huomion siihen, että vaikka Suomessa on tiedetty hivistä jo 30 vuotta, niin ihmisten hiv-tietous on edelleen huonoa.

Maailman aids-päivän toimikunta teetti kyselyn koskien suomalaisten hiv-tietoja, asenteita ja testiin hakeutumista. Tänä vuonna kysely tehtiin 45–59-vuotiaille. Vuonna 2010 sama kysely tehtiin 20–29-vuotiaille ja vuonna 2011 30–39-vuotiaille. Tulokset ovat yhteneväisiä kaikissa ikäryhmissä.

Hiv-työtä Suomessa ja maailmalla

Suomen Punainen Risti työskentelee kotimaassa hiv-tartuntoja vastaan ohjauksen, valistuksen ja koulutuksen avulla. Tarjoamme tukea tartunnan saaneille, heidän omaisilleen sekä hiv-tartuntaa pelkääville.

Hiv-neuvontaa voi saada esimerkiksi valtakunnallisen hiv-neuvontapuhelimen kautta tai Pluspisteestä. Punaisen Ristin kouluttamat vapaaehtoiset tekevät myös valistustyötä oppilaitoksissa sekä erilaisissa tapahtumissa, kuten festareilla.

Suomen Punainen Risti tukee kotimaan työn lisäksi hiv-tartuntojen ennaltaehkäisytyötä useissa Afrikan ja Aasian maissa osana pitkäkestoisia yhteisöterveysohjelmia.

Ihmisiä rohkaistaan hakeutumaan testeihin, hiv-positiiviset ohjataan hoitoon ja lääkehoitoa tuetaan.

Lisäksi Väli-Amerikan Hondurasissa Punainen Risti auttaa ehkäisemään uusia tartuntoja riskialttiiden ryhmien kuten rekka- ja taksinkuljettajien, prostituoitujen, miesten välistä seksiä harrastavien sekä nuorten parissa.