Terveysaseman aukeamista odotti kymmenien ihmisten jono

Maija Tammi
Maija Tammi
Maija Tammi
Maija Tammi

Punaisen Ristin terveysasema otti ensimmäiset potilaat vastaan varhain perjantaina.

Punaisen Ristin työtä Filippiineillä voi tukea:
  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)
  • Tekemällä lahjoituksen verkossa
  • Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00
  • Soittamalla: 0600-122 20 (20,28 € + pvm)

·  Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)

·  Tekemällä lahjoituksenverkossa

·  Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00

·  Puhelimella: Soita 0600-122 20 (20,28 € + pvm)

·  Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)

·  Tekemällä lahjoituksenverkossa

·  Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00

·  Puhelimella: Soita 0600-122 20 (20,28 € + pvm)

·  Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 € / tekstiviesti)

·  Tekemällä lahjoituksenverkossa

·  Tilille: Nordea FI06 2219 1800 0680 00

·  Puhelimella: Soita 0600-122 20 (20,28 € + pvm) Lahjoittamallla

Kolmivuotiaalta Seandel Condelta tulee itku. Lääkäri Eila Rooseli piikittää pojan polveen puudutusainetta. Koripallojoukkue Lakersin faniasuun pukeutunut Seandel on juossut aamulla nurin ja satuttanut polvensa lasinsiruun. Lasinpalan irrotti äiti, nyt haava pitäisi tutkia ja tikata.

Vastaanotto on Filippiineillä perjantai-aamuna avautuneella Punaisen Ristin klinikalla. Ulkoministeriön tukeman aseman avautumista odotti aamulla vajaan 30 ihmisen jono. Paikalliset hoitajat poimivat jonosta kiireisimmät tapaukset ja alkoivat rekisteröidä potilaita. Ensimmäinen potilas on raskaasti ripuloiva mies, toisena tulivat Condet.

Yksi tikki riittää Seandelin polveen, ja kohta poikaa jaksaa taas hymyilyttää. Lippalakki päähän, äidille antibiootit ohjeineen ja sitten suunta on kotiin päin.

Haiyan tekee yhä haavoja

Samarin saarta ja Balangigan kuntaa pahoin riepotelleen Haiyan-taifuunin jäljet näkyvät terveysasemalla. Myrskystä on kulunut kaksi viikkoa, ja vakavat tapaukset on jo hoidettu. Nyt ihmiset elävät myrskytuhojen keskellä, siivoavat romua ja kävelevät lasinsiruisilla kaduilla – ja se näkyy.

Pian klinikalle nilkuttaa 18-vuotias Geral Abing. Hän on astunut johonkin, mikä pistää nyt kipeästi jalkapohjassa. Jalkapohja puudutetaan ja sairaanhoitajat alkavat kaivaa nuoren miehen kantapäätä.

- Puuduttaminen sattui, mutta sen jälkeen ei enää, Abing sanoo. Hänkin saa kotiinviemisiksi antibiootteja, jottei jalka tulehdu.

Myrskytuhot vaikeuttavat haavojen hoitamista, sillä monet ovat menettäneet katon päänsä päältä. Kodeissa on märkää, kosteus on kaikkialla.

Valtaosa potilaista on lapsia

Lääkäri Ari Mönttinen esittää kysymyksiä viisikuukautisen Miguelin äidille Lutchie Godesille.

- Yskittääkö vauvaa? Onko nenä vuotanut?

Äiti kertoo, että poikaa on yskittänyt, ja hän oksennellut eilisestä lähtien.

Mönttisen tulkkina on lääketieteen opiskelija Jonathan Carilla, joka on työskennellyt paikallisella, myrskyssä tuhoutuneella terveysklinikalla. Telttaklinikan idea on, että Punaisen Ristin työntekijät työskentelevät paikallisten kanssa, ja tehtäviä siirretään heille pikku hiljaa enemmän ja enemmän.

Mönttinen kysyy, maistuuko vauvalle ruoka. Godes nyökkää.

- Se on hyvä merkki, ja vauva näyttää muutenkin olevan voimissaan, Mönttinen sanoo.

Hän ei usko, että Miguelilla on hätää. Vieressä katselee isosisko Princess, jolla on silmätulehdus.

Suuri osa ensimmäisen päivän potilaista on pieniä lapsia ja vauvoja, ja monilla on jonkinlaista köhää.

- Aivan pienten vauvojen nuhakuumeetkin täytyy kuitenkin ottaa vakavasti ja tutkia, Mönttinen sanoo. Aliravittuja vauvoja klinikalla ei perjantaina näy.

Suuri osa ensimmäisen aamupäivän potilaista tulee vastaanotolle hengitystieinfektion takia. Ne ovat yleinen kiusa Filippiineillä sadekaudella tavallisinakin aikoina, mutta nyt kaikkialle tunkeva kosteus pahentaa tilannetta. Myös ihoinfektiot kiusaavat monia Balangigassa.

- Tavallista perusterveydenhuoltoa, Mönttinen kuvaa ensimmäistä aamupäivää. Työ klinikalla on alkanut odotetusti.

Moottoripyörästä putosivat ketjut

Puolenpäivän jälkeen klinikalle tuodaan kaksi verta vuotavaa nuorta miestä.  Joseph Ratonil, 16, ja Edgardo Gade Junior, 18, ovat kaatuneet moottoripyörällä. Pian paikalle tulee Ratonilin pahoin pelästynyt äiti. Alkaa itku.

Vammat eivät ole onneksi vakavia, eikä luitakaan ole murtunut. Haavat putsataan, molempia poikia paikkaillaan. Ratonil saa tikkejä silmäkulmaan, leukaan, polveen ja varpaisiin.

- Moottoripyörästä putosivat ketjut, enkä voinut jarruttaa, Ratonil kertoo myöhemmin makaillessaan toisessa teltassa toipumassa. Sitten pyörä meni nurin.

Iltapäivällä klinikan ovella on yhä jonoa. Hoitajat ovat aamupäivän aikana rekisteröineet 65 potilasta ja selvittäneet heidän taustatietonsa, mitanneet kuumeen ja verenpaineen. Osa potilaista jonottaa yhä pääsyä vastaanotolle.

Teksti: Eeva Eronen