Yli neljä miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Etelä-Sudanissa

Camille Lepage, ICRC
Camille Lepage, ICRC

Maailman uusin itsenäinen valtio Etelä-Sudan kamppailee valtavien humanitaaristen haasteiden kanssa. Tuhannet ihmiset ovat pakolaisia joko maan sisällä tai sen rajojen ulkopuolella.

Pula ruuasta, puhtaasta vedestä ja terveyspalveluista on ihmisille arkipäivää. Puolet Etelä-Sudanin kahdeksan miljoonan asukkaan väestöstä tarvitsee avustusjärjestöjen tukea perustarpeiden tyydyttämisessä. Hallituksen ja aseellisten joukkojen väliset konfliktit ovat jatkuvia ja väkivalta tuo turvattomuutta.

Ulkoministeriö on myöntänyt Etelä-Sudanille 800 000 euroa katastrofiapua, jolla tuetaan Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) operaatiota maassa. Punaisen Ristin avustustyö on keskittynyt Etelä-Sudanin raja-alueille sekä itäiseen Jonglein osavaltioon. Ihmisille pyritään tarjoamaan riittävät peruspalvelut kuten vettä ja ruokaa, suojaa sekä peruskotitaloustarvikkeita. Lapsille sekä haavoittuneille annetaan tarvittavaa hoitoa ja vammaisille tarjotaan apuvälineitä kuten proteeseja sekä fysioterapiaa.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on ainoa kansainvälinen avustusjärjestö, joka tukee maan kuntoutuspalveluita sekä esimerkiksi kirurgista hoitoa.

Etelä-Sudanin kansallinen yhdistys on Punaisen Ristin liikkeen 189. jäsen

Suomen Punainen Risti on viime vuosina tukenut Etelä-Sudania myös lähettämällä maahan terveydenhuollon henkilökuntaa. Lisäksi avustimme Etelä-Sudanin paluumuuttajia itsenäistymisen jälkeen vuonna 2012–2013 antamalla 14 000 perheelle huopia, vesikanistereita, keittiötarvikkeita ja pressuja.

Etelä-Sudanin Punainen Risti hyväksyttiin Kansainvälisen Punaisen Ristin liikkeen jäseneksi marraskuussa 2013.