Punainen Risti auttaa ruokapulasta kärsiviä Zimbabwessa

Hanna Butler, IFRC
Hanna Butler, IFRC
Hanna Butler, IFRC
IFRC

Epäsäännölliset sateet ja kuivuus ovat aiheuttaneet vakavan ruokapulan Zimbabwessa.

Yli kaksi miljoonaa zimbabwelaista joutuu nipistämään päivittäisistä aterioistaan. Ruokapulaa on esiintynyt useana peräkkäisenä vuonna, mutta nyt apua tarvitsevia on yli puoli miljoonaa enemmän kuin viime vuonna.

Huonoin tilanne on maan eteläosissa, jossa on myös maan keskiarvoa korkeampi hiv-esiintyvyys. Lisäksi jopa 3000 lasta on joutunut lopettamaan koulunkäynnin perheen taloudellisen tilanteen vuoksi.

- Perheen varat käytetään mieluummin ruokaan kuin koulumaksuihin, ja heikon ravitsemustilan vuoksi lapset eivät jaksa käydä koulua, kertoo Suomen Punaisen Ristin edustaja Kaisa Rouvinen Zimbabwesta.

Raha-avustuksella perheille maissia, öljyä ja papuja

Zimbabwen Punainen Risti auttaa kaikkein heikoimmassa tilanteessa olevia ihmisiä eteläisellä Gwandan alueella. 10 500 ihmiselle annetaan kuukaudessa noin 30 euron raha-avustus, jolla he voivat ostaa perusruoat: 50 kiloa maissia, neljä litraa öljyä ja kymmenen kiloa papuja. Suomen Punainen Risti lahjoittaa katastrofirahastosta avustusoperaatioon 50 000 euroa, mikä mahdollistaa kuukauden päivittäisen ruoan noin 1500 perheelle.

- Apu kohdistuu kotitalouksiin, joissa perheenpää on leski, yksinhuoltaja tai isovanhempi, ja selviytymiskeinot ovat siten erittäin rajalliset, sanoo Kaisa Rouvinen.

Avustusoperaatiossa kunnostetaan myös porakaivoja parantamaan juomaveden saatavuutta. Lisäksi koulutetaan maanviljelijöitä uusien ja monipuolisempien viljalajien kasvattamisessa sekä jaetaan heille kunkin vuodenajan kylvöön sopivia siemeniä.