Moottorisaha tuo miehet yhteen

Petteri Kivimäki
Saarijärven osasto on houkutellut miehiä ystävätoimintaan käsillä tekemisen kautta. Edessä Arto Honkonen. Taustalla osaston puheenjohtaja Markku Kyllönen (vas), Erkki Valkola ja Pentti Tavaila.
Kuvaaja: Petteri Kivimäki

Saarijärven osasto houkuttelee miehiä mukaan ystäviksi moottorisahan avulla. Puuhamiesten mukaan ystävätoiminnassa tarvitaan enemmän käsillä tekemistä.

Ystävätoimintaa voi tukea:

Punaisen Ristin vapaaehtoisista suurin osa on naisia. Myös Saarijärvellä, jossa ystävätoiminnassa mukana olevia miehiä oli näihin päiviin vain kaksi. Kaikkiaan osastossa on ystäviä 20 – 25.

– Pohdimme, millä lailla miehiä saadaan mukaan. Kun mietimme sitä porkkanaa, arvelimme, että sen pitäisi olla jotain käsillä tekemistä. Se onnistuu miehiltä paremmin kuin puhuminen, sanovat osaston kaksi miesvapaaehtoista Arto Honkonen ja Markku Kyllönen.

Saarijärvi on metsäistä seutua. Lisäksi paikkakunnalla on pitkät perinteet metsäalan opetuksessa.

 – Naiset keittävät kahvia ja kutovat sukkaa. Saarijärven seudulla kaikki miehet ovat kiinnostuneita moottorisahasta.

Helmikuussa 2013 virallistettiin hankkeen nimeksi Moottorisahaystävät.

Miesten maailma on kova

Kun Saarijärven Moottorisahaystävät kokoontuivat ensimmäisen kerran, paikalle tuli noin 30 osallistujaa.

Illan aikana Kyllönen ja Honkonen kertoivat kokemuksiaan Punaisen Ristin ystävätoiminnasta. Palveluliikelaitos Saarikan väki puolestaan kertoi Moottorisahaystäville yksinäisyyden yleisyydestä Saarijärven seudulla ja vapaaehtoistoiminnan merkityksestä ikääntyvien hyvinvoinnille.

Metsäkoulun lehtori opasti iltaan osallistuneita miehiä moottorisahan huollossa, ja Husqvarnan edustaja esitteli uutuussahoja.

Punaisen Ristin ystävätoiminnassa on mukana lähes 8 000 vapaaehtoista, joista noin 90 prosenttia on naisia.

– Miesten maailma on kova. Työ ja raha ovat asioita, joista miehet puhuvat. Hoiva ja huolenpito koetaan enemmän naisten asiaksi, Järvenoja sanoo.

Moottorisahaystävien vuosi 2013 huipentui marraskuun lopulla järjestettyyn, vain miehille suunnattuun ystävätoiminnan peruskurssiin. Sen kävi Järvenojan johdolla yksitoista miestä.

– Kun ikää tulee, niin arvot menevät uusiksi ja ihmissuhteiden vaaliminen nousee omaan arvoonsa, pohti kurssille osallistunut Erkki Valkola.

Ystävätoimintaan jää koukkuun

Saarijärven seudulla toimiva palveluliikelaitos Saarikka on selvittänyt, että lähes kolmannes Saarijärven seudulla asuvista vanhuksista kokee yksinäisyyttä.

 Pieni vaiva, iso ilo, ystävä Arto Honkonen kiteyttää ystävätoiminnan idean.

Honkonen vieraili puolentoista vuoden ajan kerran viikossa vanhan miehen luona.

– Hän ei pystynyt enää lukemaan. Kävin aina torstaisin lukemassa kahta paikallislehteä. Häntä kiinnosti kovasti paikkakunnan asiat, Honkonen kertoo.

Honkosen ystävä nukkui pois viime vuonna. Hän toivoo saavansa uuden ystävän kevään aikana.

Markku Kyllösenmukaan ystävätoimintaan jää helposti koukkuun. Hänellä on ollut oma ystävä kaksi vuotta.

Ennen vanhusta ei tyttären mukaan tahtonut saada sängynpohjalta ylös ollenkaan. Kyllösen kanssa hän kuitenkin käy kaupassa, apteekissa ja lääkärissä.

– Markun kanssa on vaan niin hyvä olla, mies sanoi. Voit kuvitella, kun joku sanoo noin, niin silloin olen saanut korvauksen tekemästäni työstä, Kyllönen kertoo.

teksti Meeri Ylä-Tuuhonen