Laskettelija valmiina reagoimaan

Verneri Ruohoranta
Verneri Ruohoranta

Rinnepäivystäjä toimii samaan aikaan laskettelijana ja auttajana, joka on nopeasti paikalla onnettomuuden sattuessa. Kouvolalainen Eija Häkämies toimii rinnepäivystäjänä ja viettää samalla aikaa perheensä kanssa.

Laskettelija laskee rinteessä ilman kypärää. Yhtäkkiä takaa tulee toinen laskija, joka törmää kypärättömään. Rinnepäivystäjät löytävät tajuttoman laskijan nopeasti, mutta hän ei virkoa kuin vasta ambulanssissa. Nopea apu ja oikea toiminta ovat ratkaisevilla hetkillä kultaakin kalliimpia.

– Tapaturmia sattuu rinteessä ihan laidasta laitaan. Nyrjähdyksiä, venähdyksiä, verenvuotoja, murtumia, ranka- ja päävammoja, rinnepäivystäjä Eija Häkämies kertoo.

Työterveyshoitajana työskentelevä Häkämies, 37, toimii rinnepäivystäjänä neljättä vuotta. Vapaaehtoiset rinnepäivystäjät päivystävät laskettelukeskuksissa Punaisen Ristin liivit yllä radiopuhelin taskussaan - laskettelun lomassa.

Päiväni rinnepäivystäjänä kuluvat laskiessa perheen kanssa. Jos hälytys tulee, niin sitten toimitaan ripeästi tilanteen mukaan.

Hälytysten määrä riippuu paljon laskettelukeskuksesta ja asiakasmäärästä. Kouvolan Mielakan Rinnekeskuksessa saattaa olla päiviä, ettei hälytyksiä tule yhtäkään vuoron aikana, mutta vilkkaammissa keskuksissa saattaa tilanteita olla jatkuvallakin syötöllä.

Häkämiehen perhe viihtyy rinteessä hyvin, ja pian perhe onkin suuntaamassa lomalle Tahkolle. Rinnepäivystäjän liivi ei kuitenkaan jää kotiin Kouvolaan vaan vapaaehtoiset päivystävät usein myös muissa keskuksissa, kun vaan paikalle sattuvat.

Järkeä rinteessä

Hälytyksen tullessa rinnepäivystäjältä vaaditaan kylmäpäisyyttä. Aluksi tehdään tilannearvio, rauhoitetaan tilanne ja turvataan ympäristö. Yleensä rinnepäivystäjä voi käyttää esimerkiksi potilaan seuruetta rajaamaan aluetta ja varoittamaan ulkopuolisia.

Ambulanssi ei rinteeseen tietenkään pääse, joten potilas on kuljetettava moottorikelkalla alas rinteestä ahkion avulla.

Monia onnettomuuksista voidaan kuitenkin välttää noudattamalla yleisiä sääntöjä rinteessä. Merkatut rinteet, huolellinen tutustuminen hyppyreihin ja omien taitojen tiedostaminen ovat tärkeimpiä ohjeita laskettelijoille. Ja tietysti terve järki, jota vielä suojellaan kypärällä.

- Jalat ja kädet voidaan aina korjata, mutta päävammat ovat aina vaarallisempia. Kypärän käyttö on ehdoton vaatimus rinteeseen tultaessa, Häkämies muistuttaa.

Yhteinen harrastus

Rinnepäivystäjää tarvitaan siis silloin, kun jotain sattuu. Muuten työ on päivystämistä ja tietysti laskettelusta nauttimista. Häkämiesten perheen isä Kyösti ja lapset Oskari, Kasperi ja Emilia viettävät aikaa rinteessä yhdessä. Eija laskee mukana, ellei rinnepäivystäjällä ole juuri tilanne päällä.

- Ei se työltä tunnu. On tämä jollain tavalla itsekästäkin, koska saan tästä niin paljon itselleni. Auttamisen lisäksi saa olla ulkona ja harrastaa perheen kanssa yhdessä, Häkämies hehkuttaa.

Miten lapset suhtautuvat siihen, että äiti toimii rinnepäivystäjänä vapaaehtoisena?

- Kyllä lapset varmaan ovat aika ylpeitä äidistä, joka osaa tarvittaessa auttaa muita tai esimerkiksi kaveriakin. Lapset ovat jo hyvin tottuneita tähän. Pelisäännöt ovat myös olleet aina lapsille selkeitä, kun äiti menee auttamaan, Häkämies kertoo.

Häkämiehen vapaaehtoishistoria on huomattavasti rinnepäivystysaikaakin pidempi. Rinnepäivystys on kuitenkin iskenyt naiseen lujaa.

- Monia olen houkutellut mukaan tähän hommaan eikä lähipiiri ole hehkutukselta välttynyt. Jotkut taas kysyvät, että vieläkö sinä jatkat sitä rinnepäivystystä. Heille totean, että jatkan tätä vielä varmaan 40 vuotta. Tämä on sellainen juttu, että tuskin tätä koskaan lopettaa, Häkämies hymähtää.

Tule mukaan rinnepäivystäjäksi

Teksti: Verneri Ruohoranta