Tulisit sie miun kaa?

Harri Mäenpää
Harri Mäenpää
Harri Mäenpää
Harri Mäenpää

Iloa ystävyydestä –yleisötapahtuma teki Punaisen Ristin ystävätoimintaa tutuksi Joensuussa.

Lue myös tapahtumista Varsinais-Suomessa!

Tikkupulla, ilmapallot, poniajelut ja sirkustemput houkuttelivat etenkin lapsiperheitä Joensuussa kaupungin keskustan Taitokortteliin.

Lasten suosiossa oli myös suuri lumikasa vanhoista puutaloista koostuvan kulttuurikorttelin keskellä. Punaiset posket kertoivat mäenlaskijoiden innosta.  

Nuori tuntee nuoren toiveet

Punaisen Ristin ystävätoiminnalla on pitkät perinteet Pohjois-Karjalassakin. Viimeisen vuoden aikana seudulla on käynnistetty uutena toimintamallina nuori nuorelle –toimintaa. Sen tarkoitus on tukea yksinäisiä ja syrjäytyneitä nuoria.

— Että saatais tekemistä nuorille, vastaa Pinja Malinen kysymykseen toiminnan tavoitteesta. Malinen on SPR:n Joensuun osaston tuore puheenjohtaja.

Karjalaisittain nimetyssä Tulisitsie miun kaa –ystäväryhmässä on mukana noin 30 nuorta. Ryhmä järjestää yhteistä tekemistä, ja ystäväparit tapaavat myös keskenään. Nuoret ovat 17-28 –vuotiaita.

Tuoreen toiminnan haasteena on löytää syrjäytymisuhan alla olevia nuoria. Aktiivinen tiedotus on auttanut.  

— Omat Facebook-sivut ja paikallislehdessä julkaistu artikkeli toivat yhteydenottoja nuorilta itseltään.

Mätsätään parit toisilleen

Kaikkiaan Joensuun osaston ystävätoiminnassa on mukana 70 vapaaehtoista. Nuorisotoiminta on uutta, mutta vanhukset ovat edelleen suurin ystäviä tarvitseva ryhmä, sanoo ystävävälittäjä Leena Pakarinen.

— Myös suurin osa SPR:n vapaaehtoisista ystävistä on vanhempaa väestöä. Juuri eläkkeelle jääneet ovat aktiivisia, kuumaa mehua jakava Pakarinen kertoo.

Pakarisen työ on ystäväparien mätsäämistä. Toisilleen sopivat ystävät haetaan taustatietojen ja toiveiden avulla. Toimintaan osallistuu sekä miehiä että naisia, mutta miehiä on mukana vain kymmenkunta.

— Suurin osa niin vapaaehtoisista kuin ystäviä kaipaavistakin on naisia. Kerrostalohuoneistoissa yksin asuva vanhus on usein nainen.  

Kodin kunnostamisesta kulttuuri-iltaan

Joensuussa vapaaehtoistilanne on hyvä. Listoilla on useampia vapaaehtoisia, jotka ovat valmiudessa uuteen ystävyyssuhteeseen. Yksi heistä on ystävätoiminnan pioneeri, Meeri Hämäläinen.

Hämäläinen näyttää Punaisen Ristin ystäväkurssin todistusta vuodelta 1978 vakuudeksi pitkästä urastaan.  Ajan hampaan syömässä kortissa muistutetaan, kuinka ystävä ”pyrkii tuomaan vaihtelua ja virkistystä yksinäisyydessä eläville”.

Tätä ohjetta Hämäläinen on päässytkin noudattamaan. Hänen viimeisin ystäväsuhteensa kesti 13 vuotta.

— Käsitöitä, huonekasvien hoitamista, kaappien järjestelyä. Ja puhuttiin lasten kasvattamisesta, Hämäläinen kertoo ystävätapaamisten kulusta.

Leena Pakarinen kertoo vuorostaan esimerkin ystäväparista, jota yhdisti mielenkiinto kulttuuriin. Kun toinen harrasti runonlausuntaa ja toinen soitti orkesterissa, he päätyivät lopulta pitämään yhteisiä runomusiikki-iltoja.      

Ystävä auttaa vaikka ilmapalloa puusta

LähiTapiola on ollut vuodesta 2006 pääyhteistyökumppanina Punaisen Ristin ystävätoiminnassa. LähiTapiolan henkilökuntaa oli järjestämässä Joensuunkin tapahtumaa.

Hanna Rissanen LähiTapiolan Joensuun toimipisteeltä pääsi heti tapahtuman alussa tositoimiin.

Puun latvaan karannut ilmapallo jäi kaivelemaan innostunutta poikaa. Yhdessä mietittiin ratkaisuja pallon palauttamiseksi, mutta sininen ilmapallo jäi lopulta puuhun.  

Punaisen Ristin kanssa tehtävä yhteistyö on osa LähiTapiolan yhteiskuntavastuuta, Rissanen sanoo. Ystävätoiminta koskettaa meitä kaikkia.  

— Se edistää hyvinvointia, lievittää yksinäisyyttä ja ehkäisee syrjäytymistä. 

Rissasen olikin helppo lähteä mukaan viikonlopun tapahtumaan.

—Arvomaailmamme on yhteinen SPR:n ystävätoiminnan kanssa. Sen tutuksi tekeminen laajemmin on tärkeä tavoite.

Teksti: Heikki Hamunen