Syyrialaiset kestokykynsä rajoilla

Ibrahim Malla / IFRC
Ibrahim Malla / IFRC
Ibrahim Malla / IFRC

Syyrian kriisin alkamisesta on kulunut kolme vuotta ja inhimillinen hätä on saavuttanut kauhistuttavat mittasuhteet. Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto vetoaa konfliktin osapuoliin, jotta ne noudattaisivat kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto (IFRC) vetoaa humanitaarisen tragedian lopettamiseksi. Yli 9 miljoonaa syyrialaista tarvitsee kiireellistä apua. Heistä 6,5 miljoonaa pakenee taisteluita omassa maassaan, ja näistä puolet on lapsia, jotka ponnistelevat selvitäkseen taisteluiden keskellä.

Humanitaarinen tilanne pahenee kiihtyen suuressa osassa maata. Tammikuun 2012 jälkeen 2,4 miljoonaa ihmistä on paennut Syyriasta ja hakeutunut turvaan Libanoniin, Jordaniaan, Turkkiin, Irakiin ja Egyptiin. Tuhannet muut perheet ovat paenneet vieläkin kauemmas.

Ruoka on loppunut

Miljoonat ihmiset ovat joutuneet kestokykynsä äärirajoille kolme vuotta kestäneen konfliktin aikana. Syyrialaisten ja heidän maansa elpyminen pitkittyneestä väkivallasta ja täystuhosta käy entistä vaikeammaksi. Yhä useamman syyrialaisen on kamppailtava päivittäin perustarpeidensa puolesta. Laajoilla alueilla kärsitään nälkää. Nykyään Syyrian kansa tuskin voi tunnistaa entisiä kukoistavia paikallisyhteisöjään tai maataan.

Kriisin alusta alkaen ensisijaisesti Syyrian Punainen Puolikuu (SARC) on vastannut avustustyöstä. Se on vienyt apua yli 3 miljoonalle ihmiselle kuukausittain.

– Vuonna 2010 autoimme yli 140 000:tta irakilaista, jotka olivat paenneet Syyriaan, valmistauduimme luonnonkatastrofeihin ja avustimme muita kansallisia yhdistyksiä kriiseissä. Kolme vuotta myöhemmin toimitamme puolueetonta apua yhdessä Kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kumppaneidemme kanssa miljoonille syyrialaisille, joita konflikti koskettaa, SARC:n puheenjohtaja, tohtori Abdulrahman Attar sanoo.

Attar kertoo Syyrian Punaisen Puolikuun ponnisteluista, joita kriisi on aiheuttanut järjestölle.

– Meille oli valtava haaste muuttua rauhan oloissa toimivasta kansallisesta yhdistyksestä koordinoimaan Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun avustustoimintaa miljooniin ihmisiin vaikuttavan aseellisen konfliktin keskellä, Attar sanoo.

Attar kiittää järjestön vapaaehtoisia.

– Etenkin vapaaehtoisten sitoutuminen puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen sekä heidän pelottomuutensa suuren vaaran edessä ovat mahdollistaneet roolimme ja toimintamme.

Saarroksissa miljoonia ihmisiä

Tammikuusta 2014 lähtien SARC:n ryhmät ovat vieneet kipeästi kaivattuja tarvikkeita ja muuta humanitaarista apua kaikkiin 14 Syyrian maakuntaan äärimmäisissä oloissa eläville ihmisille. Dayr az-Zawriin SARC pystyi toimittamaan elintärkeätä apua neljän kuukauden saarron ja taistelujen jälkeen.

YK:n arvion mukaan noin 3 miljoonaa ihmistä on väkivaltaisuuksien saartamina ja he pääsevät harvoin jos ollenkaan humanitaarisen avun piiriin. Konflikti vaikuttaa koko maahan, mutta tilanne on erityisen hälyttävä Damaskoksen esikaupungeissa ja Rif Dimašqin, Aleppon, Homsin, Dar'an, Idlibin, Haman, Dayr az-Zawrin, Ar-Raqqan sekä Al-Hasakan maakunnissa.

Järjestön 34 työntekijää kuollut

Yhteensä 34 SARC:in työntekijää ja vapaaehtoista on kuollut konfliktin alkamisen jälkeen tehdessään humanitaarista työtä, ja monet ovat haavoittuneet.

– Sitä eivät heidän perheensä eikä järjestö voi hyväksyä. Konfliktin kaikkien osapuolten on tehtävä paljon enemmän Punaisen Puolikuun ja Punaisen Ristin tunnusten kunnioittamiseksi ja sen turvaamiseksi, etteivät ihmishenkiä pelastamaan pyrkivät joudu itse uhreiksi, Attar sanoo.

Syyrian naapurimaissa kärsimys jatkuu: noin 2,4 miljoonalta ihmiseltä puuttuu kaikki, mitä he tarvitsevat. Pakolaisia vastaanottaneet yhteisöt elävät niin ikään paineen alla. Elanto, infrastruktuuri ja kaikki voimavarat ovat koetuksella, kun muun muassa terveysasemille ja kouluihin on yhä enemmän tulijoita. Tämä aiheuttaa jännitteitä väestöryhmien välille ja muodostaa yhden suurimmista vaaroista sekä Syyrian pakolaisille että ylirasittuneelle isäntäväelle.

Humanitaarinen oikeus turvattava

Konfliktin kolmannen vuosipäivän koittaessa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto vetoaa jälleen kerran konfliktin osapuoliin, jotta ne noudattaisivat kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Liitto on valmis työskentelemään yhä pontevammin miljoonien syyrialaisten kärsimyksen lieventämiseksi, mutta se on mahdollista vain, jos konfliktin osapuolet sallivat aina puolueettoman humanitaarisen avun pääsyn perille nopeasti, turvallisesti ja esteettömästi.

Auta meitä auttamaan ja lahjoita Syyriaan

Lahjoitusten avulla arvokasta avustustyötä voidaan jatkaa. Tee nettilahjoitus katastrofirahastoon (tarvitset verkkopankkitunnuksesi), tai liity mukaan auttamaan muilla tavoilla: 

Lahjoituspuhelin
Soita 0600 122 20 (20,28 € + ppm)
Soita 0600 122 10 (10,01 € + pvm) 
 
Tekstiviestilahjoitus
Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €)  
 
Tilisiirto
Lahjoita katastrofirahaston tilille FI06 2219 1800 0680 00, NDEAFIHH, kirjoita viestikenttään Syyria
 

Kiitos, että välität!