Ensiapua voi oppia leikin lomassa

Vesa Ranta
Vesa Ranta
Vesa Ranta
Vesa Ranta
Vesa Ranta
Vesa Ranta

Red Monday -tapahtuma avasi Punaisen Ristin viikon Oulussa maanantaina. Pienet oppivat ensiapua nallesairaalassa, ja perheiden teineille suunnattu muotinäytös keräsi katsojia.

Oulun Kontin kierrätystavaratalossa on maanantai-iltapäivänä kutkuttava tunnelma. Punaisen Ristin Oulun osaston vapaaehtoiset teippaavat lattialle vaaterekkien väliin punaista mattoa – catwalkia. Alkamassa on Red Monday -tapahtuman muotinäytös, jonka vaatteet on valittu kierrätystavaratalo Kontin valikoimista.

– Ei jännitä paljoa, hymyilee ennen h-hetkeä näytöksen malli Emilia Salo, 19.

Isänsä ostoskärryssä istuva pikkutyttö taputtaa, kun nuoret saapuvat lavalle. Perheet katsovat keskittyneinä, kuinka mallit pyörähtelevät juhlamekoissaan, jakkupuvuissaan ja tyylikkäässä arkilookissa.

Lähes kaikki mallit ovat Oulun seudun ammattiopistosta. Näytöksen ovatkin järjestäneet kansainvälisen liiketalouden opiskelijat yhdessä Punaisen Ristin Oulun osaston kanssa.

– Aluksi jännitti, löytyykö käytetyistä vaatteista hyviä muotinäytökseen. Vaatteet olivatkin uudenveroisia, ja löytyi tosi hienoja, sanoo näytöksen suunnittelija, opiskelija Aino Karjalainen.

Karjalainen kertoo, että yhteistyö Punaisen Ristin kanssa on osa opiskelijoiden yhteisö- ja palvelukurssia.

Prinsessa ihastuttaa

Lavalle astelee Senja Varonen, jonka on määrä tehdä tapahtumassa kasvomaalauksia. Hän on pukeutunut Tanskan prinsessaksi. Minttu Pyykkö, 4, innostuu ja vilkuttaa kuninkaalliselle.

– Äiti, tuo on prinsessa! hän huudahtaa.

Mintun äiti Tiia Pyykkö kertoo innostuneensa Red Mondaysta lehti-ilmoituksen perusteella.

– Mielelläni aina lähden, jos lapsille järjestetään jotain.

Kädessään Minttu pitelee pientä ponia, jonka jalkaan on kääritty sideharsoa. Mitä lelulle on sattunut?

– Sille tuli haava ja se sai siteen, Minttu kertoo.

Minttu ja poni ovat selvästi käyneet nallesairaalassa.

Ensiapua leikin varjolla

Nallesairaalassa Punaisen Ristin vapaaehtoinen Timo Harju odottelee jo uusia pehmolelupotilaita. Hän kertoo, että nallesairaalan idea on opettaa lapsille ensiapua leikin varjolla. Ensiapuhan on Punaisen Ristin viikon teema, ja tämä vuosi on muutenkin perheiden vuosi Punaisessa Ristissä.

– Lapset saavat tuoda nallensa tänne ja sanoa itse, mikä nallella on. Laitetaan laastaria tai sideharsoa. Samalla lapset oppivat, mitä tehdä. Vanhempienkin kanssa voidaan jutella ensiavusta, Harju sanoo.

7-vuotias Coral Noyes valitsee nallesairaalan leluista yhden ja menee Timon pakeille.

– Pupun häntään sattuu. Sitä on karhu raapaissut, Coral sanoo.

Harju kietaisee pupulle tukisiteen ja kertoo samalla Coralille, miten se tehdään.

– Tuosta kietaistaan. Noin, nyt pupu voi taas heilutella häntää.

Coral kertoo tietävänsä, että jos jalassa on haava, siihen pitää laittaa laastari tai side. Hänkin on pari kertaa joutunut laastarin laittamaan.

– Kerran koulussa tuli haava, ja siihen pantiin laastari. Tuntui paremmalta mutta vähän sattui vielä.

Teksti: Jaana Haapaluoma