Suomea voi oppia villasukkia neuloen

Katri Eskelinen / Matti ja Liisa -lehti
Katri Eskelinen / Matti ja Liisa -lehti
Katri Eskelinen / Matti ja Liisa -lehti
Pekka Turunen

Punaisen Ristin Lapinlahden osaston vapaaehtoiset perustivat käsityöryhmän paikkakunnalle saapuneiden pakolaisnaisten kanssa.

Mikä on VAPAA-hanke?
  • Vapaaehtoiset pakolaistyössä on Suomen Punaisen Ristin 2,5-vuotinen valtakunnallinen hanke, jota rahoittaa Euroopan pakolaisrahasto.
  • Hankkeessa on mukana 15 paikkakuntaa viiden eri piirin alueella.
  • Hanke tukee vapaaehtoisia, jotka järjestävät erilaista järjestö- ja koulutustoimintaa alueelle saapuvien pakolaisten kanssa.
  • Hanke toimii järjestö- ja viranomaisyhteistyön vahvistamiseksi paikkakuntien pakolaistyössä.

Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnalla halutaan edistää pakolaisten kotoutumista uudelle kotipaikkakunnalle tarjoamalla hauskaa ja hyödyllistä toimintaa sekä ystävyyssuhteita paikallisten kanssa.

– Tämä on tällainen vanhan ajan ompeluseura, kuvailee ryhmän toimintaa Marjatta Turunen.

Turunen on yksi vapaaehtoisista ja käsityökerhon perustajista.

– Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että olemme yhdessä, hän sanoo hymyillen ja kaataa samalla kahvia osallistujien kuppeihin.

Kommunikointia savon ja silmukoiden kielellä

Pirttipöydän ympärillä käy iloinen puheensorina, kun kymmenkunta naista päivittää kuulumisia viikon varrelta.  Vähitellen kukin kaivaa myös kutimensa esiin. Naiset ovat löytäneet yhteisen sävelen helposti, vaikka yhteistä kieltä ei aina olekaan.

Kommunikoimme ryhmässä savon ja silmukoiden kielellä, sanoo Marjatta nauraen.

– Tuttujen ihmisten seurassa suomen puhuminen on varmasti helpompaa, kun ei tarvitse jännittää virheiden tekemistä, hän lisää hieman vakavoituneena.

Kokoontumiset vapaaehtoiskeskus Hoijakassa aloitettiin viime marraskuussa ja nyt ryhmässä on jo syntynyt muun muassa kaulaliinoja, säärystimiä, lapasia ja villasukkia. Jokaisesta valmistuneesta neuleesta on riemuittu yhdessä, sillä neulominen oli useimmille ryhmän afgaaninaisille aivan uusi taito.

– Myös me suomalaiset olemme oppineet aivan uskomattomia uusia taitoja. Ryhmämme kuopus, Iranista Lapinlahdelle muuttanut 26-vuotias Tahera Zaki on esimerkiksi näyttänyt, kuinka muovisista limsapulloista voi valmistaa kauniita koristekukkia pehmittämällä muovia kynttilän liekissä, Marjatta kertoo.

– Itselleni suurin juttu on ollut suoraan sydämestä tuleva lämmin halaus joka kerta, kun naisten kanssa tapaamme. Tuntuu, että olemme ihan aidosti ystävystyneet, puuttuu puheeseen Irja Karttunen, hänkin yksi käsityöryhmän perustajista.

Uudenlaista yhteistyötä kaikkien hyväksi

Maanantai-illan käsityöryhmästä on muodostunut monelle naisista viikon kohokohta. Varsinkin ryhmän yksinhuoltajaäideille se on tärkeä oma hetki muiden aikuisten seurassa. Samaan aikaan, kun äidit neulovat ja kahvittelevat, lapset käyvät leikkimässä ikätovereidensa kanssa 4H-kerhossa.

– Tämä yhteistyö on ollut valtavan upea asia meille kaikille. Tuntuu, että pakolaisten tukena oleminen on yhdistänyt meitä järjestötoimijoita aivan uudella tavalla, Irja pohtii.

Eri tahojen tiiviillä yhteistyöllä on saatu paikkakunnalla paljon muutakin hyvää aikaan. Erilaisilla tutustumiskäynneillä alueen metallialan yrityksiin ja marja- sekä maatiloille on pyritty luomaan ymmärrystä koulutus- ja työllistymismahdollisuuksista.

– Maatilavierailut ovat olleet todella suosittuja. Jopa niin suosittuja, että meidän on pitänyt järjestää niitä useampia, Irja kertoo.