Pertti Torstilasta uusi puheenjohtaja

Otto-Ville Väätäinen
Kimmo Holopainen
Otto-Ville Väätäinen
Otto-Ville Väätäinen
Otto-Ville Väätäinen

Suomen Punaisen Ristin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin ulkoministeriön entinen valtiosihteeri, suurlähettiläs Pertti Torstila.

Punainen Risti valitsi Pertti Torstilan uudeksi puheenjohtajaksi yleiskokouksessa Turussa sunnuntaina. Torstila jäi maaliskuussa eläkkeelle ulkoministeriön valtiosihteerin virasta 68-vuotiaana.

– Oli selvää, etten jää sohvalle eläkkeelle jäädessäni. Haluan omalla esimerkilläni näyttää, että emme päästä eläkkeelle jääviä takariviin vaan laitamme heidät eturiviin.

Torstila työskenteli lähes 44 vuotta ulkoministeriössä ja suurlähettiläänä maailmalla. Punaisessa Ristissä hän haluaa kiinnittää huomiota ihmisten aktivoimiseen ja auttamiseen.

– Eläkeikä ei tarkoita sitä, että sinut on rullattu pois yhteiskunnasta. Koen, että pitkän työ- ja elämänkokemuksen vuoksi on melkein velvollisuus jakaa ympärilleen tietoa sekä taitoa, Torstila sanoo.

Puheenjohtajana Torstila kertoo haluavansa vaikuttaa siihen, että panostus kotimaan ja ulkomaan toimintaan on tasapainossa.

– Kotkan varhaisnuorisokeskus on yhtä tärkeä kuin vaikkapa kenttäsairaala, Torstila kuvaa.

Verenluovuttaja ja vanha partiolainen

Punaista Ristiä Torstila luonnehtii vapaaehtoistoiminnan jättiläiseksi, jolla on hyvä maine Suomessa ja maailmalla. Torstila on vanhan kotikuntansa Hämeenlinnan osaston jäsen ja vapaaehtoistoiminta tuli hänelle tutuksi jo lapsena partiossa. Nykyisin hän on muun muassa säännöllinen verenluovuttaja ja lahjoittaa mielellään keräyksiin.

Torstila sanoo luottavansa yksilön voimaan ja merkitykseen.

– Jokainen meistä voi auttaa, mutta jokainen meistä voi olla myös avun saaja. Tilit ovat tasan, hän muistuttaa.

Torstilan mukaan helposti odotetaan, että yhteiskunta tuo kaiken valmiina, mutta talouslaman aikana tuomista on vähemmän. Vapaaehtoistoiminta korostuu silloin entisestään.

Tulevasta tehtävästään Helsingissä asuva Torstila kertoo olevansa kiitollinen ja innostunut. Hän kertoo, että puheenjohtajan työltä jää aikaa myös hänen kahdelle lapsenlapselleen.

Uusi hallitus aloittaa samantien

Sunnuntaina tehtiin puheenjohtajavalinnan lisäksi muita tärkeitä päätöksiä. Järjestön uusiksi varapuheenjohtajiksi äänestettiin Henry Backman ja Otto Kari sekä Christel von Frenckell-Ramberg, joka on toiminut varapuheenjohtajana jo aiemmassa hallituksessa.

Hallituksen jäseniksi paikkansa lunastivat Eija Karine, Hannu Harri, Maria Pietikäinen, Markku Suokas, Alpo Tanskanen ja Irmeli Metsänen. Lisäksi valittiin valtuuston jäsenet ja heidän varajäsenensä.

Yleiskokouksessa myönnettiin myös kaksi kunniajäsenyyttä. Sunnuntaihin asti salassa pidetty tieto yllätti iloisesti kunniajäseniksi valitut Kalevi Kivistön ja Markku Niskalan.

Kivistö toimi Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajana vuosina 1999-2008. Niskala työskenteli Punaisen Ristin pääsihteerinä vuosina 1988-2003 ja Punaisen Ristin kansainvälisen liiton pääsihteerinä vuosina 2003-2008.

Uuden hallituksen ensimmäinen kokous pidetään heti yleiskokouksen päätyttyä.