Vapepaa tarvittiin Teuvalla

Tero Ahtee
Etsintä on kansalaistaito, jonka jokainen voi oppia.
Kuvaaja: Tero Ahtee

Yli 200 vapaaehtoista oli mukana Teuvalla lauantaina onnellisesti päättyneessä 6-vuotiaan tytön etsinnässä. Kadonneen etsintä on kansalaistaito, jonka jokainen voi oppia Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsintäkurssilla.

Reilusti yli 200 Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsijää ja muuta vapaaehtoista oli viikonloppuna etsimässä Teuvalla kadonnutta 6-vuotiasta tyttöä. Perjantai-iltana kadonnut tyttö löydettiin lauantaina elossa ja olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa. Tytön löysivät tiivistahtisten etsintöjen päätteeksi puolustusvoimain virka-apuosaston etsijät.

Vapaaehtoisia etsintäjoukkoja paikan päällä työparinsa kanssa johtanut Aki Valonen kertoo, että etsinnästä teki haastavan maaston vaihtelevuus: alueella oli niin peltoa, taajamaa kuin tiheää ryteikköäkin. Alue oli käytävä läpi tarkasti, koska etsittävän tiedettiin olevan pienikokoinen. Vapaaehtoiset olivat Valosen mukaan kuitenkin liikkeellä sinnikkäällä mielellä, sillä pienen tytön katoaminen kosketti kaikkia.

– Jokainen, joka liikkumaan ja kävelemään pystyi, oli kylältä mukana. Meistä kukaan ei yksin pysty tekemään juuri mitään, mutta kun väkeä on lähes 300, saadaan aikaan paljon.

Etsintätaidot saa kurssilta

Valonen kannustaa kaikkia auttamisesta kiinnostuneita osallistumaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepan) etsintäkurssille, jolla oppii toimimaan rivietsijänä ja hyödyntämään eri etsintämenetelmiä.

- Mitä enemmän meillä on koulutettua väkeä, sitä nopeammin pääsemme avuksi, Valonen tiivistää.

Kaikille avoimia etsinnän peruskursseja järjestetään säännöllisesti eri puolilla Suomea. Seuraavat kurssit järjestetään elo-syyskuun vaihteessa ja lisätietoa niistä saa Punaisen Ristin piirien valmiuspäälliköiltä.

Kurssin suorittamisen jälkeen on mahdollista liittyä vapaaehtoiseksi paikalliseen Vapepan hälytysryhmään, jonka poliisi pyytää tarvittaessa tuekseen kadonneen ihmisen etsintöihin. Yhteensä Vapepaan kuuluu noin 1300 hälytysryhmää, joissa toimii yli 20 000 vapaaehtoista ympäri Suomen.

Lue lisää: www.vapepa.fi.