Epätietoisuus ja väärät mielikuvat edistävät ebolan leviämistä

Cristina Estrada / IFRC
Cristina Estrada / IFRC
Cristina Estrada  / IFRC

Länsi-Afrikassa useita satoja on kuollut ebolaan, ja tartuntojen määrä lisääntyy jatkuvasti. Viruksen leviämistä edistää etenkin ihmisten epäusko sen olemassaoloon.

Sierraleonelainen Konneh toimii vapaaehtoisena paikallisessa Punaisessa Ristissä. Hänen setänsä ja tätinsä ovat menehtyneet ebola-virukseen. Konneh on kotoisin Darun kylästä, jossa virukseen sairastuneita on paljon. Viruksen leviämistä edistää myös ihmisten epäusko sen olemassaoloon.

– Osa ihmisistä ajattelee, ettei ebola-virusta ole olemassa. Jos he eivät ole nähneet virusta, ihmiset eivät usko siihen tai ajattelevat sen olevan noituutta. Jos ihmiset ymmärtäisivät, miten vakava virus on, pystyisimme hallitsemaan sen leviämistä, Konneh kertoo.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto painottaakin, että ihmisten kouluttaminen on tärkein keino saada virustartunnat pysähtymään.

– Ennakkoluulojen vähentäminen sekä ihmisten ohjaaminen sairaalahoitoon mahdollisimman pian ovat keinoja saada virus talttumaan, liiton terveydenhuollon asiantuntija Amanda McClelland sanoo.

Kansainvälinen Punainen Risti on aloittanut hätäoperaatiot Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Yli 2 000 vapaaehtoista on koulutettu kertomaan paikallisille ebola-virukselta suojautumisesta. Myös Suomen Punaisella Ristillä on kaksi avustustyöntekijää Sierra Leonessa ja yksi Liberiassa.

Naapurivaltioissa Norsunluurannikossa, Malissa ja Senegalissa lähes 700 vapaaehtoista on kuluneen kahden kuukauden ajan ohjeistanut paikallisia. Yhteisöjä on neuvottu keinoista, joilla viruksen saamisen voi ennalta ehkäistä.

Naisilla suurin riski sairastua

Länsi-Afrikassa useita satoja on kuollut Ebola-virukseen, ja tartuntojen määrä on jatkuvasti lisääntymässä. Viruksen leviämistä edistää muun muassa se, että ihmiset eristäytyvät eivätkä suostu ottamaan apua vastaan.

Ebola-virus on levinnyt Länsi-Afrikassa laajemmalle kuin koskaan ennen. Epätietoisuus on saanut osan ihmisistä piiloutumaan virukselta. He eivät hakeudu terveydenhuoltoon tai kieltäytyvät avustusjärjestöjen avusta.

Tartunnan saaneet syrjäytyvät yhteisöstä, koska pelko taudin tarttumisesta on suuri. Moni haluaa myös eristäytyä itse, koska he uskovat, ettei parannuskeinoja ole.

Ebola-virus tarttuu pääosin veren ja eritteiden välityksellä. Sierra Leonessa monet ebolaan sairastuneista ovat naisia, koska he huolehtivat sairastuneista perheenjäsenistä. Myös terveydenhuollon ammattilaisia on kuollut virukseen puutteellisen suojautumisen takia.

– Lääkäreiden ja sairaanhoitajien sairastuminen virukseen vaikuttaa koko maan terveydenhuoltoon. Terveydenhuollon ammattilaiset pelkäävät mennä töihin hoitamaan potilaita. Kuitenkin kouluttamalla heitä asianmukaisista varotoimista, lääkärit ja sairaanhoitajat voivat hoitaa turvallisesti ebola-virukseen sairastuneita potilaita, Amanda McClelland painottaa.