Eksymisen voi estää

Outi Vauhkonen
Älypuhelin tai GPS-vastaanotin voi auttaa eksynyttä suunnistamaan takaisin lähtöpaikalle.
Kuvaaja: Outi Vauhkonen

Kesällä eksymiset lisääntyvät. Eksymiseltä voi kuitenkin välttyä, kun muistaa varustautua oikein ja ilmoittaa reitistään etukäteen jollekin toiselle.

Kesällä riski eksyä on monella suomalaisella tavanomaista suurempi. Eksymisiä tapahtuu eniten marjastus- ja sienestyskauden alkaessa loppukesästä.

Punaisen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa on tämän vuoden aikana ollut mukana reilussa 50 kadonneen ihmisen etsinnässä. Punaisen Ristin valmiuskoordinaattori Heikki Väätämöinen arvioi, että aiempien vuosien kokemuksen perusteella heinäkuun alussa koko vuoden eksymisistä on tapahtunut noin kolmannes.

- Marjastamisen ja sienestämisen lisäksi ihmiset liikkuvat muutenkin kesällä enemmän, Väätämöinen sanoo. – Erityisesti muistisairailla eksymisen riski kasvaa, kun kesäkeli houkuttelee kaikkia ulos ja liikkeelle. Myös lapset eksyvät lomareissulla ja vieraassa ympäristössä helposti.

Kesällä eksyneen vaarana nestehukka                            

- Kesällä eksynyttä uhkaa lämpöuupuminen. Siksi vesipullon on oltava aina mukana, Väätämöinen vinkkaa. – Metsään on hyvä ottaa myös reppu, johon pakkaa kartan ja kompassin, pienen ensiapupakkauksen sekä tulitikut. Vaatteiden ja marjastusämpärin kannattaa olla kirkkaan värisiä, jotta ne erottuvat maastosta.

Parhaiten eksymisen välttää, kun suuntaa tuttuihin maisemiin, joissa liikkuu muutenkin. Tärkeää on myös ilmoittaa etukäteen perheenjäsenelle tai vaikkapa majoituspaikan henkilökunnalle, minne on menossa ja milloin suunnittelee palaavansa takaisin. Eksymisen sattuessa tieto nopeuttaa etsinnän aloittamista ja etsintöjen kohdentamista oikealle alueelle.

Jos eksyt, pysy rauhallisena

Heikki Väätämöinen korostaa, että eksynyttä tullaan kyllä etsimään ennemmin tai myöhemmin.

- Jos eksyt, ei kannata lähteä vaeltamaan päättömästi, vaan istua alas ja odottaa, että joku tulee hakemaan. Kadonnutta lähdetään kyllä etsimään.

Teknologiastakin voi olla apua: mukaan metsäreissulle kannattaa ottaa ladattu älypuhelin tai GPS-vastaanotin, joka neuvoo tarvittaessa takaisin lähtöpaikkaan. Lähtiessä on tärkeää varmistaa, että laitteen akku on ladattu ja käyttö tuttua.