Omaishoitajien leirit keräävät kiitosta

Siina Lepola
Siina Lepola

Omaishoitajien leireillä tärkeää on samassa tilanteessa olevien ihmisten tapaaminen ja asiantuntijoiden vinkit arjessa jaksamiseen. Heinolassa viime viikolla järjestetylle leirille osallistui kymmenen eri-ikäistä omaishoitajaa.

Omaishoitajat kaipasivat erityisesti lepoa ja irtiottoa arjesta. Ohjelmassa oli psykologin asiantuntijaluentoja omaishoitajan jaksamisesta ja fysioterapeutin vetämiä ergonomia- ja liikuntaosuuksia.

Leiri alkoi torstaina aamupäivällä majoittumisella ja lounaalla. Sen jälkeen osallistujat pääsivät kävelylle kuulemaan Nynäsin kartanon ja tilan mielenkiintoisesta historiasta. Päivän asiantuntijaluennolla käsiteltiin stressin eri vaiheita.

Iltaohjelmassa oli hilpeä Heinolan kesäteatterin esittämä komedia ”Ilmasta rahaa”, joka nauratti osallistujia vielä illallakin rantasaunalla.

Perjantaina leirillä keskityttiin voimavarojen kartoittamiseen ja liikuntaan. Osallistujat pääsivät harjoittelemaan oikeita nosto- ja siirtotekniikoita sekä virkistäytymään luonnon helmassa sauvakävelyn ja venyttelyn merkeissä. Illallista nautittiin Nynäsin kartanossa, jonka jälkeen oli rantasaunan ja järvessä pulahduksen vuoro.  

Hyvät yöunet ja vertaistuki on tärkeää

Leirin osallistujat kiittelivät erityisesti monipuolista ohjelmaa ja mahdollisuutta hyville yöunille. Omaa elämää sekä jaksamista katseltiin leirin jälkeen eri tavalla kuin ennen. Eräs omaishoitaja totesi, että puhuminen samalla aaltopituudella olevien ihmisten kanssa helpottaa.

Punainen Risti järjesti omaishoitajien tapaaminen myös Satakunnan Pastuskerissä viikonloppuna. Satakunnan piirin perinteinen omaishoitajien leiri sai runsaasti kiitosta osallistujilta. Arkirutiineista irrottautuminen ja valmiisiin ruokapöytiin pääseminen antoivat uusia voimia. Jumppatuokiot muistuttivat, kuinka tärkeää on pitää omasta kunnostaan huolta. Rauhassa saunominen tuntui erään omaishoitajan mukaan luksukselta.

Leitrillä vieraili myös virolainen omaishoitoyhdistys Eesti Omastehooldus. Omaishoitajien kuukausittainen tuki on Virossa 19 euroa.

Asiatiedon lisäksi nautittiin musiikista Juhani Merikallion johdolla, saunottiin ja illan päätteeksi grillissä paistuivat vieraiden tuomat makkarat. Ensi vuonna Satakunnan piirin omaishoitajien leiri järjestetään Koivuniemen leirikeskuksessa 29.6.–3.7.2015.