Punainen Risti vaatii terveydenhuollon henkilöstön suojelua Gazassa

PRCS/IFRC
Punainen Puolikuu auttoi evakuoimaan haavoittuneita sunnuntaina Shuja'iyya alueella.
Kuvaaja: PRCS/IFRC

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC tuomitsee vakavasti Al-Aqsa sairaalan pommitukset Gazassa.

Pommitukset kohdistuivat sairaalaan ainakin neljään otteeseen maanantaina. Leikkausosasto, teho-osasto ja osa sairaalan tarvikkeista tuhoutuivat pahasti.

– Tämä pommitus on jälleen esimerkki siitä, miten vaarallisissa olosuhteissa terveydenhuollon henkilöstö, potilaat, ambulanssit ja sairaalat joutuvat toimimaan Gazassa. Myös sodan keskellä ihmisillä pitää olla pääsy terveydenhuoltoon, ryhmän johtaja Christian Cardon (ICRC) sanoo.

Kansainvälisen komitean tärkein tehtävä Gazan alueella on ollut sairaiden ja loukkaantuneiden saaminen sairaalahoitoon. Komitea yritti neuvotella sunnuntaina alueelle tulitaukoa, jonka aikana haavoittuneita voitaisiin viipymättä kuljettaa sairaalaan.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea muistuttaa konfliktin kaikkia osapuolia niiden velvollisuudesta suojella terveydenhuollon henkilöstöä ja laitoksia. Osapuolten tulee noudattaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sopimuksia ja kunnioittaa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun tunnuksia sekä suojella niitä ihmisiä, joilla tunnus on.

Pommitukset aiheuttaneet vesikriisin

Jatkuvat pommitukset ovat tuhonneet Gazan vesiverkostoa. Verkoston korjaustyöt on keskeytetty, koska useita työntekijöitä on kuollut korjaustöissä.

– Sadattuhannet ihmiset ovat ilman vettä. Koska vesiverkostoa ei päästä korjaamaan, koko aluetta saattaa uhata puhtaan veden puute. Myös sähköverkosto on vaurioitunut pommitusten takia, ryhmän johtaja Jacques de Maio (ICRC) kertoo.   

Kansainvälinen komitea on auttanut viranomaisia vesi- ja viemäriverkoston korjaustöissä.  Punainen Risti ja Punainen Puolikuu muun muassa koordinoivat elintärkeän infrastruktuurin, kuten sairaaloiden suojausta, uhrien kuljetuksia ja siviilien evakuointeja. Kaikki tämä tapahtuu vaarallisissa olosuhteissa, ja ajoittain avun tarvitsijoiden määrä on kasvanut erittäin suureksi resursseihin nähden.