ICRC: hyökkäysten avustustyöntekijöitä kohtaan loputtava

Palestine Red Crescent / IFRC
Palestiinan Punaisen Puolikuun työntekijät ja avustustyöntekijät auttavat loukkaantuneita ja evakuoivat haavoittuneita Khan Younisin kaupungissa Etelä-Gazassa.
Kuvaaja: Palestine Red Crescent / IFRC

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC tuomitsee ankarasti Punaisen Puolikuun avustustyöntekijöiden surmat. Avustustyö ei saa vaarantua konfliktin keskellä.

Punaisen Puolikuun terveydenhuollon avustustyöntekijä sai surmansa ja kolme loukkaantui, kun kaksi Palestiinan Punaisen Puolikuun ambulanssia joutui hyökkäyksen kohteeksi perjantaina Beit Hanounin kaupungissa Gazassa. Ambulanssit oli selkeästi merkattu punaisen puolikuun tunnuksella.

Samana päivänä myös toinen Punaisen Puolikuun avustustyöntekijä sai surmansa auttaessaan haavoittuneita Khuzaan kaupungissa Etelä-Gazassa.  

– Iskujen kohdistaminen ambulansseihin, sairaaloihin ja terveydenhoitohenkilökuntaan on vakava rikkomus humanitaarista oikeutta vastaan. Väkivallan pitää loppua, ICRC:n Israelin ja miehitettyjen alueiden ryhmänjohtaja Jacques de Maio sanoo.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea muistuttaa kaikkia konfliktin osapuolia kunnioittamaan ja suojelemaan terveydenhoitohenkilökuntaa, sen käyttämiä tiloja ja ambulansseja. Punainen risti ja punainen puolikuu ovat Geneven sopimuksessa sovittuja kansainvälisiä suojamerkkejä, joita kaikkien tulisi kunnioittaa.  

Suomen Punainen Risti vaatii kesäkuussa julkaistussa kannanotossaan, että kansainvälisen yhteisön on puututtava avustustyöntekijöitä vastaan tehtyihin iskuihin.

http://www.punainenristi.fi/uutiset/20140607/kannanotto-punaisen-ristin-merkista