Ensiapuleirillä opitaan hyödyllisiä taitoja ja saadaan uusia ystäviä

Teemu Ullgrén
Teemu Ullgrén
Teemu Ullgrén
Teemu Ullgrén

Reddie-ensiapuleirillä monet lapset ja nuoret pääsevät opettelemaan ensiaputaitoja ensimmäistä kertaa.

Puheensorina ja iloinen hälinä kuuluu ulos asti. Leiriläisten lounastauko on juuri päättymässä Mallinkaisten leirikeskuksessa Jokimaassa. Hetkellisesti puheensorina yltyy niin kovaksi, että leirin ohjaajan pitää pyytää lapsia ja nuoria rauhoittumaan. Moni odottaa jo seuraavan ohjelman alkamista eli ensiaputaitojen opettelemista.

– Kuinka moni tietää, miten palovammoja hoidetaan? Entä tietääkö joku, mikä kylkiasento on, leirin ensiapuvastaava Riikka Salo kysyy.

On menossa Punaisen Ristin Reddie-ensiapuleirin toinen päivä. Leirin ohjaajat jakavat lapset ja nuoret kolmeen ryhmään, ja leiriläiset siirtyvät innoissaan eri pisteille harjoittelemaan uusia taitoja. Osalle 10–14- vuotiaista leiriläisistä ensiaputaidot ovat vähän tuttuja, mutta moni pääsee opettelemaan niitä ensimmäistä kertaa.

– Leiriläiset ovat olleet todella innostuneita oppimaan uutta. He jaksavat keskittyä ja kysyvät usein, miten he voisivat auttaa ensiaputaitoja vaativissa tilanteissa, leirin johtaja ja turvallisuusvastaava Katri Salo kertoo iloisena.

Heti valmiina auttamaan

Ensimmäinen ryhmä harjoittelee ulkona palovammojen hoitoa. Leiriläiset pohtivat, miten kauan palovammaa tulisi pitää veden alla heti sen saatuaan. Moni on ihmeissään, kun leirin ohjaaja Aino Mustalahti kertoo riittävän ajan olevan 15–20 minuuttia.

– Vesi ei saisi olla liian kylmää eikä kuumaa. Palovammojen hoidossa on useita asioita, jotka pitää muistaa, mikä on haastavaa, Juho Pohjantuli, 11, sanoo.

Lahdesta kotoisin oleva Pohjantuli osallistuu Reddie-ensiapuleirille ensimmäistä kertaa. Nuoret ja lapset pääsevät harjoittelemaan muun muassa tajuttoman kääntämistä kylkiasentoon, sidosten tekemistä ja murtumien tukemista.

– Ensiaputaitojen oppiminen on ollut leirillä mukavinta. Kylmä, koho ja kompressio olivat minulle ihan uusia asioita ja niiden oppiminen oli kivaa, myös leirille ensimmäistä kertaa osallistunut Kaapo Lamberg, 11, kertoo.

Pojat eivät pohdi vastausta kauaa, kun heiltä kysyy, mitä he tekisivät, jos näkisivät jonkun loukkaantuneen kadulla.

– Menisin auttamaan ja tarvittaessa pyytäisin paikalle lisää apua, Kaapo toteaa heti.

– On tärkeää osata auttaa tosi tilanteessa, rauhoitella loukkaantunutta ja tietää, miten hätäkeskukseen soitetaan, Juho kertoo.

Leirin loputtua jokainen osallistuja saa todistuksen oppimistaan ensiaputaidoista.

– On tärkeää, että nuoret ja lapset saavat onnistumisen kokemuksia harjoitellessaan ensiapua. Silloin he uskaltavat auttaa myös tositilanteen sattuessa, leirin johtaja Noora Linnakylä tiivistää.