Feissaaja joutuu vastaamaan haastaviin kysymyksiin

Kimmo Holopainen
Kimmo Holopainen
Mitä feissarit tekevät
  • Katuvarainhankkijat eli feissarit ovat Suomen Punaisen Ristin työntekijöitä.
  • Feissarit pyytävät ihmisiä lähtemään kuukausilahjoittajiksi.
  • Lahjoittaja voi tukea katastrofirahastoa, kotimaan toimintaa tai molempia puoliksi.
  • Punaisen Ristin feissaajat tunnistaa sinisistä liiveistä, joissa on Punaisen Ristin logo.
  • Yli 90 prosenttia Punaisen Ristin varainhankinnasta tulee yksityisiltä lahjoittajilta.

Katuvarainhankinta eli feissaus vaatii positiivista ja avointa asennetta feissaajalta. Toisinaan voi mennä puoli tuntiakin ennen kuin yhden ohikulkijan saa pysäytettyä.

– Alussa oli vaikeampaa, kun ei ollut tottunut siihen, että ihmiset saattavat vain ohittaa sinut sanomatta mitään. Se on kuitenkin osa meidän työtä, ja on feissareiden aliarvioimista, jos ajatellaan ettemme ole tottuneet siihen, Punaisen Ristin feissaaja ja tiimin vetäjä Juho Keskitalo sanoo.

Katuvarainhankinta on tärkeä osa Suomen Punaisen Ristin varainhankintaa. Yksityisiltä ihmisiltä saadut lahjoitukset takaavat, että toiminta on itsenäistä ja muista riippumatonta. 

– Olen yllättynyt positiivisesti, miten hyvin ihmiset suhtautuvat feissaajiin. Vaikka ohikulkija ei olisi kiinnostunut antamaan lahjoitusta, olemme saaneet ystävällisiä kommentteja siitä, että teemme työtä hyvän asian puolesta, Keskitalo kertoo.

Ihmiset ovat kiinnostuneita keräysten ja lahjoitusten kohteista sen mukaan, mitkä uutiset ovat pinnalla tiedotusvälineissä. Osa ohikulkijoista suhtautuu ennakkoluuloisesti lahjoitusten perillemenoon.

– Toisinaan ihmisten kysymykset voivat olla haastavia. On tärkeää päivittää omia tietojaan usein ja olla ajan tasalla siitä, mistä media uutisoi päivittäin, Punaisen Ristin feissaaja Anna Hentunen toteaa. 

Feissarit houkuttelevat tukemaan myös kotimaan toimintaa

Juho Keskitalo ja Anna Hentunen ovat katuvarainhankkijoina ensimmäistä kertaa. Työporukassa tuetaan vahvasti toisia, ja jokaisen työvuoron jälkeen käydään läpi päivän tapahtumat.

– Halusin päästä tekemään työtä, jolla on selkeä tavoite. Punainen Risti oli jo entuudestaan tuttu järjestö, ja olen nähnyt kaduilla useasti iloisia järjestön feissaajia. Ystäväni ovat sanoneet, että olen rentoutunut uuden työn myötä. Olen saanut lisää itsevarmuutta lähestyä uusia ihmisiä, Hentunen iloitsee.

Hentunen kertoo, että monet ihmiset ovat positiivisesti yllättyneet, että Punaisen Ristin feissaajat keräävät lahjoituksia myös kotimaan toimintaan.

– Ihmisten lähestymiseen on useita tyylejä. Itselleni tärkeintä on iloinen hymy, selkeä katsekontakti ja ystävällisyys. Feissarin pitää uskaltaa kohdata ihminen rohkeasti, jotta ohikulkija ei ylläty. Hyväntuuliseen feissariin suhtaudutaan myös hyväntuulisesti, Keskitalo tiivistää.