Vapaaehtoiset päivystävät Olympiastadionilla pitkiä päiviä

Leena Koskela
Leena Koskela
Leena Koskela

Punaisen Ristin ensiavun vapaaehtoiset päivystävät Cheekin Olympiastadionin konserteissa. Päivystyspäivät ovat pitkiä ja kestävät usein myöhään yöhön.

Helsingin Olympiastadionilla esiintymislavan rakennustyöt ovat loppusuoralla. Useita kymmeniä työntekijöitä on sunnuntai-illasta lähtien pystyttänyt Cheekin stadionkonserttien lavarakenteita. Punaisen Ristin ensiavun vapaaehtoiset ovat paikalla auttamassa, jos työntekijät tarvitsevat apua.    

– Esiintymislavaa rakentavilla työmiehillä on kova tahti, ja kovat sateet ovat tehneet lavasta liukkaan liikkua. Toisinaan saattaa sattua vahinkoja, jolloin Punaisen Ristin apua tarvitaan. Rakennustöissä pienet kolhut ovat tyypillisimpiä vammoja, Markku Lempinen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaanpiiristä sanoo.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset päivystävät Olympiastadionilla lähes koko viikon. Cheekin konserteissa perjantaina ja lauantaina paikalla on auttamassa yhteensä 30 ensiavun vapaaehtoista. Lempinen vastaa molempien konserttien ensiapupäivystyksestä.

– On tärkeää varustautua sään mukaan ja pukeutua tarpeeksi lämpimästi, jos on kylmä. Myös turhaa kiirehtimistä on hyvä välttää, jottei satu mitään vahinkoja, Lempinen vinkkaa konserttiin tuleville.

Suuremmilta tapaturmilta vältytty

Cheekin konserteissa sekä rakennustyömaan päivystyksissä on mukana vapaaehtoisia kaikista Punaisen Ristin pääkaupunkiseudun ensiapuryhmistä. Ympärivuorokautisen ja usean päivän pituisen päivystyksen järjestäminen on haastavaa.

– Olemme päivystäneet täällä useana päivänä aamukuudesta yli puoleen yöhön. Myös meidän päivät pitenevät, jos työmiesten päivät rakennustyömaalla venyvät, ensiavun vapaaehtoinen Sami Salmela Punaisen Ristin Kontulan osastosta toteaa.

Rakennustöiden aikana stadionilla päivystää kaksi vapaaehtoista koko ajan. Päivystyspalveluautossa on kaikki perusensiavun tarvikkeet, ja tarvittaessa vapaaehtoiset hälyttävät paikalle ammattiapua.

– Olemme muun muassa sitoneet nyrjähdyksiä ja hoitaneet haavoja. Suurempia tapaturmia ei ole onneksi sattunut, Salmela kertoo.

Punaisen Ristin ensiavun vapaaehtoiset ovat päivystäneet useita kertoja Olympiastadionin tapahtumissa. Cheekin konserteissa pääensiapupiste sijaitsee stadionin pelisalissa, johon pystytetään pienvammapiste ja useita lepopaikkoja. Myös stadionin kentällä on kaksi ensiapupistettä, toinen lavan vieressä ja toinen kentän keskellä.