Ensimmäisiä potilaita hoidetaan Ebola-klinikalla Sierra Leonessa

Aapo Huhta
Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja työntekijät valmistautuvat hakemaan ebola-epäillyn 28-vuotiaan naisen ruumiin talosta Lalehun-kylässä Kailahunin maakunnassa.
Kuvaaja: Aapo Huhta

Ebola-epidemia ei näytä laantumisen merkkejä. Avustusoperaatiota voi tukea lahjoittamalla Nälkäpäivänä. Nälkäpäivä-keräys alkaa torstaina 18.9.

Nälkäpäivänä voi lahjoittaa:
  • Lahjoituspuhelimella: 0600 12220 (20,28 euroa +pvm)
  • Tekstiviestillä: Lähetä viesti SPR numeroon 16499. Tekstiviestilahjoituksen hinta on 15  euroa
  • MobilePayllä numeroon 040 135 88 00

 

Punaisen Ristin Ebola-klinikka Sierra Leonessa on avattu lauantaina. Klinikan apua tarvitaan ja paine potilaiden vastaanottamiseksi on suuri.

Klinikalla työtä suunnitellaan päivä kerrallaan, kertoo Punaisen Ristin terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski Sierra Leonesta. Saarikoski johtaa kansainvälistä Punaisen Ristin klinikkaa.

- Nyt aluksi hoidamme 5 – 6 henkilöä kerrallaan ja otamme lisää potilaita pikkuhiljaa. Klinikka on Punaisen Ristin kaikkein ensimmäinen Ebola-klinikka, ja on tärkeää varmistaa, että teemme kaiken oikein ja turvallisesti, Saarikoski sanoo.

Klinikkaa viimeistellään samaan aikaan, kun potilaita hoidetaan. Enintään klinikalla voidaan hoitaa 60 potilasta kerrallaan. Ebola-operaatiossa työskentelee tällä hetkellä kolme Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää: terveydenhuollon neuvonantaja, sairaanhoitaja ja logistikko.

- Henkilökuntaa tarvitsemme lisää etenkin siinä vaiheessa, kun potilaita tulee enemmän. Hoitohenkilökunnan lisäksi työntekijöitä toimii logistisissa tehtävissä. Koska klinikka sijaitsee kaupungin ulkopuolella, pitää hoitohenkilökunta kuljettaa klinikalle työvuoroon ja sieltä takaisin kaupunkiin.

Guinean, Liberian, Nigerian, Senegalin ja Sierra Leonen alueella leviävä Ebola-epidemia on kaikkien aikojen vakavin. YK:n terveysjärjestön WHO:n mukaan tartunnansaaneita on tällä hetkellä (12.9.) noin 4400 ja kuolleita 2200.

Nälkäpäivänä kerätään apua

Punaisen Ristin työtä Länsi-Afrikassa voi tukea lahjoittamalla torstaina 18.9. alkavaan Nälkäpäivä-keräykseen. Nälkäpäivä järjestetään eri puolilla Suomea, ja kaikki ovat tervetulleita osallistumaan kerääjänä tai lahjoittajana.

Suomen isoimmissa kaupungeissa toimii Nälkäpäivän aikana keräyskeskuksia, joista voi ilman ennakkoilmoittautumista hakea keräyslippaan ja -liivin. Kerääjällä täytyy olla vain kuvallinen henkilöllisyystodistus mukanaan. Eri paikkakuntien keräyspaikat löytyvät osoitteesta www.nälkäpäivä.fi.

Nälkäpäivänä 18. - 20.9. kerätään sitomattomia varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoilla voidaan auttaa luonnonkatastrofien ja konfliktien uhreja nopeasti eri puolilla maailmaa. Varoilla autetaan myös onnettomuuksien uhreja Suomessa.

Kampanjat