Suomen Punaisen Ristin vaateapu matkalla Ukrainaan

Outi Amanor
Kahteen rekkaan lastattiin yhteensä yli 35 000 kiloa vaatteita.
Kuvaaja: Outi Amanor

Ilmojen kylmetessä maan sisäisten pakolaisten tilanne heikkenee entisestään Ukrainassa. Punaisen Ristin Tampereen Kalkussa rekkoihin lastattiin kaikki logistiikkakeskuksessa olleet talvivaatteet.

Tampereelta lähteneisiin kahteen rekkaan lastattiin yhteensä 1124 vaatepaalia eli yli 35 000 kiloa vaatteita. Rekkojen on tarkoitus saapua Ukrainaan Dnipropetrovskin kaupunkiin alkuviikosta. Siellä Ukrainan Punainen Risti ottaa vastaan lähetyksen.   

Yli 250 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kotoaan Luganskin ja Donetskin alueilla. Monet maan sisäisistä pakolaisista tarvitsevat lämpimän suojamajoituksen talven lähestyessä.

Jotta ukrainalaiset voivat varautua paremmin talveen, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC on toimittanut Luganskin alueelle suojatarvikkeita yhteensä 5000 kotitaloudelle kattojen ja ikkunoiden korjaukseen. Lisäksi ICRC on lähettänyt Slavyanskin alueelle rakennustarvikkeita, kuten lasia, sementtiä ja kattotiiliä asuntojen korjaamiseen.

Osassa Itä-Ukrainaa sähkö- ja vesiverkostot ovat vaurioituneet tai tuhoutuneet taisteluiden takia. ICRC on auttanut vesi- ja viemäriverkoston korjauksessa ja toimittanut hätäapuna liikuteltavia vedenjakelulaitteita.

Kontit järjestävät vaatekeräyksen

Kalkun logistiikkakeskuksen varastot ovat tällä hetkellä lähes tyhjät. Sen seurauksena Kontti-tavarataloketju järjestää vaateapukeräyksen Ukrainaan. Talven lähestyessä erityisesti lämpimille vaatteille on tarvetta.

Vaatteet lajitellaan ennen niiden lähettämistä. Punainen Risti lähettää vaateapuna arkivaatteita, joilla on käyttöikää jäljellä. Ukrainaan lähetettävien vaatteiden keräyslaatikot on merkitty kyltein Kontti-tavarataloissa.