Lapissa harjoiteltiin lento-onnettomuuden varalle

Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen
Jarkko Mikkonen

Kun välimatkat ovat pitkät ja viranomaisia vähän, vapaaehtoisten apua tarvitaan tavallistakin enemmän.

Huudot ja valitukset leikkaavat ilmaa ja palavasta lentokoneesta nouseva sakea savu leviää tihkusateeseen. Tuli ei tosin runtele oikeaa lentokonetta: käynnissä on suuren lento-onnettomuuden pelastusharjoitus Saariselän pelastuspalveluseminaarin yhteydessä.

Ivalon lentoaseman maastossa makaa kymmeniä loukkaantuneita, joita auttamaan kiirehtii ensihoidon hoitajia ja lääkäreitä. Vammat selvitetään alustavasti ja loukkaantuneet saavat luokituskortin, jonka väri kertoo jatkohoidon kiireellisyyden.

- Onko täällä käveleviä ja kuinka monta, huutaa lääkäri loukkaantuneiden ensisuojaan.

- Tuolla. Osa on shokissa, vastaa yksi hoitajista.

Pahintakin uhkatilannetta harjoitellaan

- Vapaaehtoisten merkitys korostuu erityisesti Lapissa, jossa viranomaisia on vähän, painottaa Lapin aluehallintoviraston varautumisen ja pelastustoimen johtaja Jari Aalto. Punaisen Ristin koordinoiman Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan vapaaehtoiset ovat Lapissa hyvin koulutettuja ja kokeneita. Hälytysryhmät ovat osallistuneet erityisesti kadonneiden etsintöihin ja ensihuoltotehtäviin, kuten henkiseen tukeen, muonittamiseen ja majoituksen järjestämiseen. Vapepan hälytysryhmistä viranomaiset saavat lisäapua muutamassa tunnissa.

Lapin Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on järjestänyt Saariselän pelastuspalveluseminaaria yhdessä viranomaisten kanssa jo 25 kertaa. Kuluneena viikonloppuna pohdittiin vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyötä lento-onnettomuuden johtamis- ja pelastustoiminnassa.

- Lento-onnettomuus on pahin skenaario, vaikkakin epätodennäköisin, Aalto kertoo.

Eniten pelätään isoa liikenneonnettomuutta tai hotellipaloa, joita niitäkin on harjoiteltu.

Vapaaehtoiset päivystävät ympäri vuorokauden

Lentoterminaalin ensihoitoasemalla makaa loukkaantuneita paareilla. Paikalla on lääkäreitä, hoitajia ja kuljetuksista huolehtivaa henkilöstöä.

- Harjoitus tuottaa paljon oikeaa tietoa ja asennetta, toteaa lääkintäharjoituksen suunnittelija ja johtaja Pekka Harve. Hänen mielestään vapaaehtoisten avulla ja harjoittelulla onmatkailupaikkakunnalla erittäin suuri merkitys.

Myös Vapepa-johtaja Aulis Salminen pitää vapaaehtoisten panosta merkittävänä: vapaaehtoiset päivystävät 24/7 ja tositilanteessa väkeä on helppo saada apuun.

Samaan aikaan ambulanssi kaartaa terminaalin lähelle pystytetyn Punaisen Ristin evakuointisairaalan eteen: potilas kiidätetään sisään ja leikkaussali on valmis operaatioon.

- Evakuointisairaalaa testataan ensi kertaa näissä olosuhteissa. Tämä voi olla apuna esimerkiksi Lapissa, jossa on pitkät matkat. Potilaat saavat hoitoa ennen siirtoa yliopistolliseen sairaalaan, ilman että kuormitetaan paikallista sairaanhoitopiiriä, sairaalan tiedottaja Maija Salava kertoo.

Teksti Helena Sahavirta