Nuorten kannabiksen käyttö näkyy lastensuojelussa

Johanna Kokkola
Johanna Kokkola

Kannabis on yksi yleisimmistä nuorten käyttämistä päihteistä. Punaisen Ristin päihdekouluttaja korostaa vapaaehtoistyön tärkeyttä ehkäisevässä päihdetyössä.

Ehkäisevän päihdetyön tärkein tavoite nuorten osalta on lykätä päihteiden kokeilemisen aloitusikää mahdollisimman pitkälle. Nuorten yleisimmin käyttämiä päihteitä ovat alkoholi, tupakka, nuuska sekä kannabis, joka on Punaisen Ristin päihdekouluttaja Piia Jounilan mukaan iso ongelma.

– Kannabiksen lisääntynyt käyttö on ollut jo pitkään tiedossa, mutta tilanne näkyy nyt varsinkin lastensuojelussa, Jounila kertoo.

Ehkäisevän päihdetyön näkyvin ajankohtainen asia on eduskunnan käsittelyssä oleva alkoholilainsäädäntö ja sen muutokset. Punainen Risti keskittyy ehkäisevän päihdetyön viikolla tänä vuonna erityisesti perheiden hyvinvointiin.

Jounila on pitkän linjan vapaaehtoiskonkari, jonka ura ehkäisevän päihdetyön parissa alkoi jo kymmenisen vuotta sitten katutyöstä.

– Meidät otetaan erittäin hyvin vastaan kouluissa, tapahtumissa ja festareilla. Työ on tärkeää ja sillä on vaikutusta. Loistava vapaaehtoisporukka mahdollistaa tämän, Jounila hymyilee.

Vapaaehtoiset tekevät tärkeää työtä

Tällä viikolla vietettävä ehkäisevän päihdetyön viikko polkaistiin vauhtiin maanantaina Joensuussa. Vapaaehtoiset rohkaisivat pohtimaan päihteiden käyttöä ja sen vaikutuksia lähimmäisiin Punaisen Ristin pisteellä Kauppakeskus Iso Myyssä. Tiedon ja valistavien visailujen lomassa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja, päihteidenkäyttäjän kokemuksia ja musisointia.

– Yllättävän paljon porukkaa on käynyt, enemmän kuin viime vuonna, Jounila iloitsee.

Kyselylomake uusimmista päihdelainsäädännön asioista paljasti, että avun hakemisen keinot päihdeongelmaan ovat ihmisille yllättävän epäselviä. Tässä olisi selkeästi parantamisen paikka.

Tapahtuman koordinoinut Piia Jounila korostaa vapaaehtoisten merkitystä ehkäisevässä päihdetyössä. Tänä vuonna vapaaehtoisriveihin saatiin lisävahvistusta Pohjois-Karjalan Ammattiopiston nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja -linjan opiskelijoista sekä Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymän päihdetyön ammattitutkintoa suorittavista aikuisopiskelijoista.

Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymän päihdetyön ammattitutkintoa suorittavia aikuisopiskelijoita hääri omalla pisteellään Punaisen Ristin liiveissä. Päihdetyön opettaja Tauno Koriala on tyytyväinen koulun ja Punaisen Ristin yhteistyöhön.

– Opiskelijat saavat näyttötutkinnon tapahtuman suunnittelusta ja pääsevät testaamaan päihdetietouttaan. Aina tarvitaan käsiä ja jalkoja tekemään, Koriala sanoo.

Pohjois-Karjalan Ammattiopiston nuoriso- ja vapaa-ajanohjaaja -linjan opiskelijat jakoivat tietoa Punaisen Ristin nuorten pisteellä. 17-vuotias Niko Hurskainen keräsi vastauksia nuorten päihdeaiheiseen kyselyyn.

– Kyllähän tämä on ollut mukava kokemus. Olen ensimmäistä kertaa Punaisen Ristin vapaaehtoisena, Hurskainen kommentoi.

Moni pisteellä vieraillut otti esitteitä mukaansa ja jäi juttelemaan vapaaehtoisten kanssa. Myös 16-vuotiaat Nina Skarp ja Karoliina Sotti kertoivat, että alun jännityksen jälkeen Punaisen Ristin vapaaehtoisena toimiminen sujui hyvin.

Teksti: Johanna Kokkola