Syyrialaistyttö toipuu ampumahaavasta Azraqissa

Gwen Eamer, Kanadan Punainen Risti / IFRC
Azraqin pakolaisleirin sairaalassa toipuva Amnah haaveilee jo pääsevänsä leikkimään ja tapaamaan uusia ystäviä.
Kuvaaja: Gwen Eamer, Kanadan Punainen Risti / IFRC

Yhdeksänvuotias Amnah saapui Jordaniassa sijaitsevalle Azraqin pakolaisleirille peloissaan ja kovissa kivuissa. Ennen leirille pääsyä Amnah oli joutunut viettämään kolme kuukautta ilman pysyvää oleskelupaikkaa talosta taloon ja yhteisöstä toiseen kiertäen.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sairaala Azraqissa
  • Azraqin pakolaisleiri on kolmas syyrialaispakolaisille tarkoitettu leiri Jordaniassa.
  • Azraqissa sijaitsevassa Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sairaala tarjoaa aluesairaalan tasoisia palveluita.
  • Laboratorion, poliklinikan ja röntgenosaston lisäksi sairaalassa on vuodeosastot miehille ja naisille sekä leikkaussali, synnytys- ja vuodeosastot sekä ensiapua ja tehovalvontaa tarjoavat palvelut.
  • Sairaalahankkeessa ovat mukana Suomen, Norjan, Saksan ja Kanadan Punaiset Ristit.
  • Sairaalan toimintaa rahoittavat Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalvelun osasto ECHO ja Kanadan sekä Italian hallitukset. 
  • Sairaalan toimintaa rahoittavat Euroopan komission humanitaarisen avun ja pelastuspalvelun osasto ECHO ja Kanadan sekä Italian hallitukset.  - See more at: http://www.punainenristi.fi/uutiset/20141117/opinnot-syyriassa-vaihtuiva...
  • Azraqin leiri on kolmas syyrialaispakolaisille tarkoitettu leiri JordaniassaAzraqin leiri on kolmas syyrialaispakolaisille tarkoitettu leiri Jordaniassa. - See more at: http://www.punainenristi.fi/uutiset/20140430/punaisen-ristin-sairaalan-a...

Amnah on  yksi 12 000 Syyrian pakolaisesta, jotka asuvat Azraqin pakolaisleirillä. Jordanian koillisosassa sijaitsevassa leirissä Amnah ei ole vielä päässyt näkemään uutta kotiaan, naapureitaan tai tulevaa kouluaan. Sen sijaan hän on viettänyt kymmenen päivää Azraqin pakolaisleirin sairaalassa, jossa hän on saanut hoitoa kolme kuukautta vanhaan ampumahaavaansa.

Amnah ja hänen 11-vuotias veljensä Ibrahim joutuivat tulituksen kohteeksi kesken setänsä häiden, jotka pidettiin elokuussa sisarusten kotikaupungissa Darassa. Syyriassa pitkään jatkunut konflikti on saanut perheet pakenemaan maan kaakkoisosassa sijaitsevasta Darasta muihin yhteisöihin tai naapurimaihin Jordaniaan ja Libanoniin.

Vakavia vammoja vaikea hoitaa Syyriassa

Amnah oli kuusivuotias Syyrian konfliktin alkaessa. Yli puolet maan julkisista sairaaloista ja noin puolet terveyskeskuksista on kolmen vuoden aikana suljettu kokonaan tai ovat osittain pois käytöstä. Sen vuoksi Amnahin oli mahdotonta saada asianmukaista hoitoa luodin aiheuttamaan avomurtumaan.

Samanlainen tilanne on tuhansilla muilla, sillä Syyriassa tapahtuu kuukausittain noin 25 000 vammautumista, joita ei voida parantaa vähäisten sairaaloiden ja leikkauksiin sekä nukutukseen vaadittavien hoitotarvikkeiden puuttuessa. Myös sähköpula hankaloittaa kriittisten vammojen hoitamista. Tilanteen vuoksi useat komplikaatiot, kuten verenmyrkytykset, kuoliot ja elinten vajaatoiminnat ovat lisääntyneet.  

Amnahin haava vaati ihonsiirtoa

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun sairaalan hoitohenkilökunta Azraqissa on toiveikas, vaikka Amnahin henkinen ja fyysinen toipuminen tulee viemään pitkään.

– Ennen tänne tuloa Amnahia oli hoidettu hieman, mutta hän tarvitsi kipeästi parempaa hoitoa. Puhdistimme haavan ja teimme siihen ihonsiirron. Vamman vakavuuden huomioiden hänen fyysisessä toipumisessaan on ollut onnea matkassa, kertoo Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä, kirurgi Kari Vanamo.

– Perheeni pitää minulle seuraa, mutta kyllästyn helposti. Haluan vain päästä ulos juoksemaan ja leikkimään, Amnah sanoo.  

Amnahin täti Badriah istuu tytön seurana osastolla ja suhtautuu asiaan toisin.

– Olen vain kiitollinen, että hän sai lopulta apua. Ei ole lapsen elämää olla kolme kuukautta avoin ampumahaava jalassa.  

"Olemme vain lapsia"

Myös Amnahin isoveljen Ibrahimin saamaa ampumahaavaa hoidetaan pakolaisleirissä, mutta toisen kumppaniorganisaation klinikalla. Tarpeen vaatiessa hänet siirretään Punaisen Ristin sairaalaan saamaan erikoishoitoa.  

Amnah odottaa päivää, että hän pääsee sairaalasta tapaamaan uuden yhteisönsä lapsia.

– Olemme vain lapsia ja haluamme olla kuin muutkin lapset, pelata, leikkiä ja elää turvallista elämää.

Sellainen elämä näyttää olevan edelleen valitettavan kaukana Amnahilta ja Ibrahimilta, jotka saivat leiriin tiedon isänsä ampumisesta Syyriassa.