Maria Laatio haluaa antaa jotain takaisin

Maria Laatio
Koen, että kun itsellä on asiat hyvin, on jollain tapaa myös velvoitettu antamaan jotain takaisin, Maria Laatio sanoo.
Kuvaaja: Maria Laatio

Viestintäalalla työskentelevä Maria Laatio ei ollut kuullutkaan Nuori nuorelle -ystävävälityksestä, kun hän neljä vuotta sitten osallistui Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan peruskurssille.

Vapaaehtoisten päivä 3.12.
  • Haluaisitko tulla ystäväksi yksinäiselle, kieli- tai läksykerhon ohjaajaksi tai kenties ensiapupäivystäjäksi? Tule mukaan Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi! Tutustu täällä toimintaan.
  • Jokainen päivä on vapaaehtoisten päivä! Keskiviikkona 3.12. vapaaehtoiset ja vapaaehtoistyö ovat kuitenkin erityisessä valokeilassa, kun Suomessa vietetään Kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää. Lisätietoja päivästä saat täältä.

 

Nuori nuorelle -välityksessä 18–29-vuotias vapaaehtoinen toimii kaverina alle 29-vuotiaalle ystävää kaipaavalle nuorelle. Laatio pitää vapaaehtoistyötä lasten ja nuorten parissa tärkeänä, sillä nuorena koettu yksinäisyys jättää näkyvän jäljen ihmiseen.

– Vaihdoin itse ala-asteella koulua ja muistan, kuinka yksinäinen silloin olin. Tällaisella ystävätoiminnalla voidaan ehkäistä niin monia ongelmia, Laatio toteaa.

Enemmän kuin merkintä ansioluettelossa

Laation työnkuvaan Nuori nuorelle -vastuuvälittäjänä kuuluvat niin vapaaehtoishaastattelut kuin kyselyihin vastaaminen. Työ sopii Laation kiireiseen elämänrytmiin hyvin, sillä hän pystyy tekemään tehtäviä etänä kotoa käsin.

– Vapaaehtoistyön sovittaminen muutenkin hektiseen arkeen on toki välillä haastavaa. Ajattelen kuitenkin, että jos pystyn tuomaan yhdenkin ihmisen elämään kaivatun sosiaalisen kontaktin, niin työni on sen arvoista, kertoo Laatio.

Laatio tietää, että vapaaehtoistyö on arvokas merkintä ansioluettelossa. Se ei kuitenkaan ole syy siihen, miksi hän tekee vapaaehtoistyötä.

– Koen, että kun itsellä on asiat hyvin, on jollain tapaa myös velvoitettu antamaan jotain takaisin. Yksinäisyys on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua, Laatio miettii.

Vapaaehtoistyö ei sitouta tai kahlitse

Laatio on toiminut Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisena jo neljän vuoden ajan. Laatio innostui järjestön vapaaehtoistyöstä äitinsä kautta, joka on tehnyt töitä muun muassa kansainväliselle Punaiselle Ristille. 

– Minussa asuu vahva maailmanparantaja. Vapaaehtoisena ystävävälittäjänä koen, että työlläni on merkitystä, pohtii Laatio.

Punaisen Ristin ystävätoimintaan kaivataan jatkuvasti lisää vapaaehtoisia ystäviä kasvavaan kysyntään. Etenkin pojille ja nuorille miehille on hyvin vaikeaa löytää miespuolista vapaaehtoista kaveria.

Vapaaehtoisen ystävän ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa aikaansa eikä vapaaehtoistyöhön tarvitse sitoutua vuosikausiksi.

– Rohkaisen nuoria tulemaan mukaan toimintaan. Meihin yhteyttä ottavat nuoret eivät kaipaa tukihenkilöä, vaan yksinkertaisesti kahvi- tai leffaseuraa, Laatio huomauttaa.