Aasian tsunami 2004: Punainen Risti kokosi faktat nettiin

Tuntematon
Suomen Punaisen Ristin tsunamioperaatio kesti seitsemän vuotta.
Kuvaaja: Tuntematon

Varhain tapaninpäivänä 2004 Suomen Punaisen Ristin päivystäjät saivat ensimmäiset viestit siitä, että Aasiassa oli tapahtunut valtava maanjäristys. Siitä käynnistyi laaja, seitsemän vuotta kestänyt avustustyö. Suomalaiset lahjoittivat siihen 27,2 miljoonaa.

Nettisivulla kerrotaan siitä, mitä saatiin aikaan Sri Lankassa, Thaimaassa ja Indonesiassa. Suomalaisten pelastaminen kotiin sekä kriisi- ja vertaisapu kerrotaan myös vaihe vaiheelta. Sivuilta löytyvät faktat maittain sekä avusta että tsunamin aiheuttamasta tuhosta: https://www.punainenristi.fi/Tsunami

Apu lyhyesti

Suomalaisten evakuointi ja hoito sekä kriisiapu ja vertaistuki: Noin 3300 suomalaista etsittiin ja tuotiin lennoilla Suomeen. Ensimmäinen evakuointilento saapui Suomeen 27.12. ja viimeinen 5.1.2005. Operaation käynnisti Suomen hallitus ja siihen osallistuivat Punaisen Ristin lisäksi muun muassa HUS, Finnair, matkatoimistot, Ilmailulaitos, useimmat ministeriöt sekä evankelisluterilainen kirkko. Punainen Risti järjesti puhelinpäivystyksen evakuoiduille ja omaisille 5.1.2005 asti. Välitöntä kriisiapua ja vertaistukea annettiin vuoteen 2007 asti.

Sri Lanka: Suomen Punaisen Ristin suurin avustuskohde. Ensivaiheessa 28.12.2004 maahan lähetettiin terveyskeskustasoinen klinikka henkilökuntineen Amparan alueelle, maan köyhimpään osaan. Lisäksi Amparaan rakennettiin kolme sairaalaa ja korjattiin yksi. Myös Jaffnaan rakennettiin aluesairaalan hoito-osastot ja henkilökunnan asunnot. Amparaan rakennettiin kaksi kerrostaloaluetta ja paikallisia tuettiin omakotitalojen rakentamisessa. Suomen Punainen Risti rakensi alueelle vesijärjestelmiä ja käymälöitä. Ensiapukoulutusta annettiin 16 000 ihmiselle.

Thaimaa: Suomen Punainen Risti loi maahan veripalvelujärjestelmän. Paikallinen Punainen Risti huolehtii nykyään veren keräämisestä ja verivalmisteiden tuottamisesta sairaaloihin. Phuketiin avattiin alueverikeskus ja maahan perustettiin liikkuva veripalvelu elokuussa 2009. Keskuksiin hankittiin laitteita ja henkilökuntaa koulutettiin niiden käytöstä. Yhdeksän sairaalaa kunnostettiin Phan Naganin alueella ja asukkaille annettiin ensiapukoulutusta. Meripelastusta kehitettiin kouluttamalla satoja vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Meripelastuskeskuksiin hankittiin myös uusia laitteita.

Indonesia: Kansainvälisellä Punaisella Ristillä oli noin 70 terveyshanketta, joita koordinoi suomalainen avustustyöntekijä. Lisäksi Sigliin rakennettiin uusi koulu.