Vapaaehtoisuudesta iloa eläkepäiviin

Heidi Hietala
Kari Majuri, Aira Saloranta ja Marja Taivalkoski kokevat, että heillä on vielä paljon annettavaa yhteiskunnalle työelämävuosien jälkeen.
Kuvaaja: Heidi Hietala

Työuran jälkeen alkava ”kolmas ikä” on monelle mahdollisuus aloittaa uusi harrastus. Punaisen Ristin vapaaehtoiset kertoivat Oulussa omista kokemuksistaan.

Tule mukaan!

Tutustu Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnan muotoihin ja tule mukaan!

- Vapaaehtoistoiminnasta tulee viikkoihin tietty lukujärjestys. Ilman tätä olisin laiska sohvaperuna, nauraa taivalkoskelainen vapaaehtoinen Marja Taivalkoski.

Taivalkoski alkoi eläkkeelle jäämisensä jälkeen koordinoida kotikuntansa ystäväpalvelun toimintaa.

- Tehtävä oli sopivan haastava ja yhteiskunnallisestikin tärkeä, Taivalkoski kiittelee.

Taivalkoski osallistui lauantaina 7.2. Punaisen Ristin Täyttä elämää eläkkeellä –hankkeen aloitusseminaariin Oulussa. Taivalkosken lisäksi keskusteluun osallistuivat muhoslainen ystäväkoordinaattori Aira Saloranta ja Punaisen Ristin Oulun osaston puheenjohtaja Kari Majurin.

Täyttä elämää eläkkeellä -hankkeen tavoitteena on löytää eläkkeelle jääneille, uutta tekemistä etsiville henkilöille mukavaa vapaaehtoistoimintaa.  Hankkeessa Punainen Risti tarjoaa eläkkeelle siirtyville valmennusta, joka tukee lähestyvässä elämänmuutoksessa ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Aikaa aamukahville

Eläkkeelle jääminen on tienristeys, jossa voi itse valita, miten arkensa haluaa täyttää.

Oululainen Aira Salorantakin ajatteli alun perin palaavansa vielä osittain työelämään eläkkeelle jäämisensä jälkeen mutta vapaaehtoistoiminta vei naisen mennessään.

- Aluksi innostuin tekemään enemmänkin, mutta nykyisin teen noin päivän viikossa, Saloranta kuvailee.

Vapaaehtoistehtävät ajoittuvat niin, että Saloranta ehtii nauttia myös eläkkeellä olemisen parhaista hetkistä:

- En ihan vieläkään ymmärrä, miten paljon nautin kiireettömistä aamuista, jolloin kahvin voi juoda ilman, että on kiire yhtään mihinkään.

Kaikki kolme vapaaehtoista ovat saaneet Punaisen Ristin kautta uusia ystäviä ja työkavereihin verrattavissa olevan sosiaalisen verkoston.

- Vapaaehtoistoiminnasta saa mielekästä tekemistä sekä auttamisen iloa – ja tässä oppii jatkuvasti uutta, Majuri tiivistää.

Eläkeläinen ei ole painolastia

Tilaisuuden alustaneen Punaisen Ristin puheenjohtaja Pertti Torstilan mukaan eläköityvä väestö etsii uusia toiminnan paikkoja korvaamaan työelämää.

-  Työelämästä eläkkeelle jäävät ovat voimavara ja mahdollisuus eikä rasite ja painolasti. Monet meistä ovat hyväkuntoisia, meillä on osaamista ja tarmoa, Torstila totesi. Torstila on tehnyt itse pitkän kansainvälisen uran diplomaattina ennen valintaansa Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajaksi.

Aktiivinen eläkeikä on osa muuntunutta nykyvanhuutta, josta maailmalla käytetään termiä ”kolmas ikä”. Eläkkeelle jäämisen ja raihnaisen vanhuuden väliin on tullut useita toimintakykyisiä vuosia, jolloin vanhempi väki voi – ja myös tahtoo – olla aktiivinen toimija yhteiskunnassa. Näin kuvaili Vanhustyön keskusliiton vanhempi tutkija, psykologi ja psykoterapeutti Marja Saarenheimo.

Ei haluta pelkästään ottaa vastaan vaan myös antaa, Saarenheimo sanoi.

Eläkkeelle jääneen aika voi täyttyä osa-aikatöistä, vapaaehtoistyön parissa, omaishoitajana tai lastenlasten kanssa. Kun työelämän jälkeisestä ajasta tulee mielekästä, se parantaa myös koettua terveyttä.

- Vapaaehtoisuus voi tuoda arkeen sisältöä, osallisuutta ja merkityksellisyyden kokemuksen, Saarenheimo toteaa. – Ihminen on onnellinen saadessaan auttaa toisia.

Se, kuinka suuri muutos eläkkeelle jääminen on, on hyvin yksilöllistä.

- Jos on ollut hyvin työorientoitunut, saattaa tuntea jäävänsä tyhjän päälle. Naisille eläkkeelle jääminen on usein helpompaa kuin miehille.

Teksti: Heidi Hietala

Lisätietoa Täyttä elämää eläkkeellä -hankkeesta