Vapaaehtoisia ilahdutettiin Turussa

Ulla Willberg
Christel von Frenckell-Ramberg ja Rebecca Börman toivovat ystävätoimintaan mukaan myös nuoria ja miehiä. Ystävätoiminta tuo hyvän mielen, he kertovat.
Kuvaaja: Ulla Willberg

Punaisen Ristin Turunmaan piiri kutsui vapaaehtoisensa ystävänpäivän kunniaksi Sibelius-museoon Turkuun.

Tule ystäväksi
  • Haluaisitko olla ystävä toiselle? Vapaaehtoisena ystävänä annat aikaasi juuri sen verran, kun sinulle itsellesi sopii. Lue lisää.
  • Etsitkö ystävää tai kaveria, jonka kanssa voi käydä vaikka yhdessä kahvilla? Punainen Risti välittää ystäviä niitä kaipaaville. Lue lisää.
  • Tukemalla ystävätoimintaa teet mahdolliseksi sen, että voimme välittää ystäviä niitä etsiville ympäri Suomea. Lue lisää.

Vapaaehtoiset pääsivät lauantaina tutustumaan Sibelius-museoon ja nauttimaan muun muassa sellokonsertista. Paraisilta näyttelyyn saapunut Henriette Eriksson sanoo, että museovierailu teki ystävänpäivästä erityisen.

– Yleensä olemme itse järjestäneet muille jotakin. Nyt me pääsimmekin virkistymään.

Eriksson on Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnan konkari.

– Olen ollut mukana järjestämässä ruokailuja, verenluovutustempauksia ja tapahtumia sekä retkiä laitosten asukkaille. Joskus on lähdetty matkaan jopa 17 invataksin voimin. Toimin myös saattajana lääkäri- ja sairaalakäynneillä Paraisilta Turun yliopistolliseen keskussairaalaan.

Eriksson korostaa, että lisää ihmisiä tarvitaan mukaan.

– Tarve on huutava, koska vanhukset asuvat entistä useammin yksin kotona.

Ystävätoiminta on Turunmaan piirissä hyvin aktiivista ja sillä on pitkät perinteet. Vapaaehtoisia ystäviä on yli 200. Sosiaali- ja nuorisotoiminnan kehittäjä Rebecca Börman ja puheenjohtaja Christel von Frenckell-Ramberg painottavat kuitenkin, että uusia ystäviä tarvitaan entistä enemmän yksinäisyyden lisääntyessä.

– Myös nuoret ovat yksinäisiä. Vapaaehtoinen voi tulla ystäväksi yhdelle seuraa etsivälle, jos ei ehdi enempää. Etenkin miehiä kaivataan mukaan ystäviksi.

Kaksikielinen Turunmaan piiri toimii Turun lisäksi Paraisilla, Kemiönsaarella ja muualla ruotsinkielisessä saaristossa.

– Ystäväparien lisäksi meillä on paljon ystäväryhmiä. Esimerkiksi Turussa kokoontuu iäkkäiden herrojen juttukerho Ljugarbänken, valehtelijoiden penkki. Ystävätoiminnan rikkaus on, että kukin voi toimia siten kuin itse kokee hyväksi, von Frenckell-Ramberg sanoo.

Palkittu ystävä

Turunmaan piiri jakaa vuosittain palkinnon vuoden ystävänteosta. Tällä kertaa palkittiin Karl-Gustav Laurén, jota kiiteltiin siitä, että häneen voi aina luottaa ja että Laurén on aina valmis auttamaan.

Laurénilla on 20 vuoden kokemus ystävätoiminnasta. Yhä häntä hämmästyttää, kuinka nopeasti yhteys kahden ihmisen välille muodostuu.

– Menen tapaamaan täysin tuntematonta. Kohta juttelemme kuin olisimme aina tunteneet, kuin olisimme sukulaiset.

Paraisilla asuvalla Laurénilla on neljä ystävää, joita hän tapaa. Kolme heistä on yli 90-vuotiaita. Viime aikoina Laurén on opettanut ystävilleen tietokoneen käyttöä. Sen seurauksena yksi hänen ystävistään hankki oman tietokoneen ja pystyy nyt keskustelemaan lastenlastensa kanssa Skype-ohjelman välityksellä.

– Olen itse oppinut tietotekniikkaa vanhemmalla iällä, joten tiedän mistä voi kiikastaa. Iäkäs aloittelija tarvitsee paljon empatiaa, Laurén sanoo.

Teksti Ulla Willberg