Punainen Risti auttaa Vanuatussa

IFRC
IFRC

Kansainvälinen Punainen Risti auttaa trooppisen hirmumyrsky Pamin tuhojen korjaamisessa. Tarkoitus on tukea noin 60 000 ihmistä.

Perjantaina 13. maaliskuuta Vanuatun yli pyyhkäissyt hirmumyrsky on yksi pahimmista alueella koetuista myrskyistä vuosiin. Se jätti jälkeensä laajaa tuhoa kymmenistä saarista koostuvassa saarivaltiossa. Hallituksen arvion mukaan myrsky vaikutti noin 130 000 ihmiseen maan 277 000 asukkaasta. Valtaosa Vanuatun kuudesta provinssista on yhä veden alla ja avun ulottumattomissa.  

Pääkaupungissa Port Vilassa ja eteläisellä Tannan saarella tuhot ovat valtavia. Myrsky repi puita juurineen ja tuhosi taloja. Vedenjakelu on palautunut pääkaupungissa, mutta sähköt ovat yhä poikki ja tietoliikenneyhteyksissä on suuria ongelmia. Myös ruoan saanti on vaikeaa, sillä hirmumyrsky tuhosi viljelykset ja puutarhat. 

–Olemme erittäin huolestuneita monien yhteisöjen turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, erityisesti syrjäisemmillä alueilla, joihin ei pääse kuin veneellä, sanoo Kansainvälisen Punaisen Ristin liiton Vanuatun -avustusoperaation johtaja Aurélia Balpe.

Heti myrskyn jälkeen Vanuatun Punainen Risti jakoi peittoja, telttakankaita ja vedenpuhdistustabletteja ja osallistui pelastustoimiin. Mutta apua tarvitaan vielä, ja on epäselvää, miten kauan avun tarve jatkuu.

–Tällaisten valtavien katastrofien jälkeen on huolehdittava siitä, että yhteisöillä on perustavia asioita kuten puhdasta vettä, väliaikainen suoja, terveyspalveluita ja riittävä sanitaatio, sanoo Kansainvälisen Punaisen Ristin liiton Aasian ja Tyynenmeren alueen johtaja Jagan Chapagain.  

Suomesta Vanuatuun lähtee keskiviikon vastaisena yönä viestinnän avustustyöntekijä tukemaan katastrofiviestintää.