Asennematka tulee - oletko valmis?

Suomen Punaisen Ristin rasisminvastaisen viikon Asennematka herätti kiivaita tunteita sekä puolesta että vastaan. Työmme on siis onnistunut ja saanut aikaan pöhinää niin sosiaalisessa mediassa kuin turuilla, toreilla ja valtakunnallisessa mediassa. Kokosimme makupaloja matkan varrelta. Ja matka jatkuu!

Olethan mukana Asennematkalla!
  • Asennematkan keikka- ja tapahtumakalenterin huippuesiintyjineen löydät täältä.
  • Lisätietoa Asennematkasta hankkeen nettisivuilla: eirasismille.fi
  • Seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa: Ei rasismille! -hankkeen Facebook-sivuTwitter ja Instagram.
  • Kaikki rasisminvastaisen viikon tapahtumat ympäri Suomea löydät täältä.

Asennematka starttasi liikenteeseen Rovaniemeltä. Huipputähti Kasmir keskusteli ja pohti nuorten kanssa monia tärkeitä asioita. Yhdeksi puheenaiheeksi, rasismin ja kiusaamisen ohella,  nousi taannoin uutisoitu joukkoraiskaus. Kasmir painottaa, että koko etnistä ryhmää ei pidä leimata, jos joku tai jotkut tekevät rikoksia.

Matka jatkui Kemiin jossa lapset, nuoret ja aikuiset huumaantuivat Mustan Barbaarin ja Prinssi Jusufin räppäämisestä. Nuoret miehet ehtivät puhumaan myös asiaa fanilauman keskellä. Ennakkoluuloihin pitää puuttua heti ja puhua asioista suoraan niiden oikeilla nimillä, Musta Barbaari painotta. Lumilinna natisi liitoksistaan, kun bassot jyrähtivät käyntiin.

Stig ei erityisesti ole ajatellut rasismia ilmiönä. Omien piintyneiden tai pinttyneiden asenteiden ja ennakkoluulojen setviminen pitää aloittaa omasta päästä, stig toteaa.

Tapasimme myös Pakisjärven ja Jebraeilin Kemin Lumilinnassa.

Vastaanottokeskuksessa ei ole mitään lokeroitua toimintaa maahanmuuttajaille, summaa pakolaisohjaaja Virpi Pakisjärvi.

”Haastan maahanmuuttajat elämään maassa maan tavalla. Kielen ja kulttuurin opiskeleminen auttaa integroitumaan yhteiskuntaan”, kehoittaa maahanmuuttokriittinen maahanmuuttaja Cyrus Jebraeil.

Vaasan torilla tuhannet ihmiset huumaantuivat Asennematkan tunnelmasta ja ihmisten välinen energisyys oli käsinkosketeltavaa. 200 nuorta tempaisi torilla, runsaasti uutisoidun, Flashmobitanssiesityksen, joka sai ihmiset liikkeelle. Punaisen Ristin Nina Stubb on vakuuttunut siitä, että rasisminvastainen Asennematka -kampanja kantaa jatkossakin hedelmää.

Muusikko Fredrik Furu toivoo, että rasisminvastainen viikko pitäisi nimetä rasisminvastaiseksi vuodeksi.

Pysähdyimme myös huoltoasemilla jututtamassa ihmisiä.

Kaikilla ihmisillä on samat oikeudet ja toivottavasti jokainen sen ymmärtää”, korostaa Kokkolalainen rouva huoltoaseman kahvilassa.

Iisalmen kulttuurikeskuksen yleisön hämmästytti suomalainen rap-artisti Mercedes Bentso, jonka yhteiskuntakriittiset sanoitukset käsittelevät muun muassa väkivaltaa ja syrjäytymistä.

Muusikko ja lauluntekijä Markojuhani Rautavaara  ja Bentso tekivät ensimmäistä kertaa rasisminvastaista työtä esiintymällä Iisalmen Kulttuurikeskuksessa.

- Ei ole aikaisemmin pyydetty, naurahtaa Rautavaara.

Rasismi ei liity maahan, kulttuuriin eikä väriin, vaan se on ihmisten välistä kemiaa, pohtii Markojuhani Rautavaara.

Ja matka jatkuu: Joensuu, Kouvola ja Helsinki!

Oletko valmis - Asennematka tulee!