Monikulttuurisuus ei ole Tähtiniityn 5A-luokalle juttu eikä mikään

Inka Kovanen
Inka Kovanen
Inka Kovanen

Espoolainen 5A-luokka sai Helsingin ja Uudenmaan piirin Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen.

Espoolaisen Tähtiniityn koulun 5A-luokan oppilaat ja opettajat pokkasivat perjantaina tämänvuotisen Ennakkoluuloton edelläkävijä –tunnustuksen. Sen myönsi Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piiri. Tunnustuksen ojentaneen Suomen Punaisen Ristin pääsihteerin Kristiina Kumpulan mukaan opettajat Reija Lampi-Parvela ja Johanna Kivi ovat luokkansa kanssa esimerkillisesti työskennelleet moniarvoisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta ja korostaneet sitä, että jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa.

– Vaikka suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus lähtevät jokaisen kotoa ruokapöydän äärestä ja yhteisistä keskusteluista, myös kouluilla on suuri merkitys siinä, että me näemme tämän maailman moninaisempana, Kumpula sanoi.

Puheessaan Kumpula kiitti luokkaa myös esimerkkinä toimimisesta.

– Kiitos siitä, että teette tätä työtä ja kiitos siitä, että olette meille edelläkävijöinä, koska se rohkaisee meitä muitakin ottamaan niitä ennakkoluulottomia askeleita, joita tasavertaisuus ja onnellisuus arjessa edellyttävät.

Omassa puheenvuorossaan koulun oppilaat kiittivät tunnustuksesta.

– Meidän luokassamme on hyvä luokkahenki, sanoi Delman Bostangi.

– Autamme toisiamme ja olemme ystävällisiä toisillemme, sanoi puolestaan Ida Kulmala.

Hartiavoimin töitä suvaitsevaisuuden eteen

Opettaja Reija Lampi-Parvelan mukaan Tähtiniityn koulussa tehdään hartiavoimin työtä suvaitsevaisuuden ja toisten huomioimisen eteen.

– Tämä tunnustus oli yllätys, ja oli hienoa, että saimme sen. Mitenkään kivuttomasti se ei ole tullut, vaan olemme tehneet todella paljon töitä moniarvoisuuden eteen, Lampi-Parvela sanoo.

Tähtiniityn koulussa tehdään joka vuosi kiusaamiskysely ja koulussa noudatetaan kiusaamisen ehkäisemiseen pyrkivää Kiva koulu -ohjelmaa. Lisäksi koulussa on esimerkiksi opetetaan joka viikko yksi ylimääräinen tunti elämäntaitoa, jonka aikana mietitään yhdessä ajankohtaisia asioita.

– Tunnilla pohditaan esimerkiksi ihmisenä olemisen taitoa ja toisten huomioon ottamista. Se on äärettömän tärkeää. Me olemme todella paljon korostaneet sitä, kaikki pitää ottaa mukaan leikkeihin ja kaikkien kanssa on tultava toimeen. Se on taito itsessään, Lampi-Parvela sanoo.

Iso kiitos menee lasten vanhemmille.

– Ilman vanhempia ja heidän tukeaan tämä ei olisi mahdollista. He ovat kasvattaneet lapsensa tällaiseksi, Lampi-Parvela kiittää.

Lapset sovittelevat myös itse riitojaan

Tähtiniityn koulussa lapsia kannustetaan sovittelemaan itse kiistojaan. Sitä varten oppilaiden keskuudesta on nimetty vertaissovittelijoita. Yksi heistä on 11-vuotias Hacer Bagdat.

– Ensin yritämme itse selvitellä tilannetta. Jos se ei onnistu, aloitamme sovittelun ja joskus menemme myös opettajan puheille, Bagdat kertoo.

Delman Bostangin mukaan riitaa tulee joskus leikkitilanteissa, esimerkiksi jalkapallossa. Hacer Bagdatin mukaan kyse voi olla esimerkiksi tönimisestä tai haukkumisesta. Riitatilanteissa osapuolet allekirjoittavat sovittelun jälkeen sopimuksen, jossa he sitoutuvat pitämään kiinni yhteisesti sovituista periaatteista. Jos sopimus ei pidä, alkaa uusi kierros opettajien kanssa.

Tähtiniityn 5A-luokassa puhutaan kahdeksaa kieltä, suomi mukaan lukien. Oppilaiden kanssa ei yleensä käytetä termejä kuten monikulttuurisuus tai maahanmuuttajataustainen.

– Tämä luokka on kuin Suomi pienoiskoossa, meidän tulevaisuus. Näille lapsille monikulttuurisuus ei ole mikään juttu, on vain erilaisia oppilaita. Painotamme kovasti vuorovaikutusta ja sitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua”, sanoo opettaja Johanna Kivi.

Kun luokalle tulee uusi maahanmuuttajataustainen oppilas, muut oppilaat pitävät yhdessä huolen siitä, että hän pääsee mukaan leikkeihin alusta asti.

– Opetamme uudelle oppilaalle myös uusia sanoja ja kerromme, mitä eri asiat tarkoittavat, kertoo 11-vuotias Mira Korhonen.

Jokainen voi vaikuttaa omalla toiminnallaan

Tähtiniityn koulun saama Ennakkoluuloton edelläkävijä –palkinto myönnettiin osana Punaisen Ristin rasisminvastaista viikkoa. Tilaisuudessa puhuivat myös toimittaja Jussi Förbom, kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim ja Ruskeat tytön –blogin kirjoittaja Koko Hubara.

Tilaisuudessa julkistettiin myös toimittaja Heta Muurisen kirjoittama Ei niin mustavalkoista –julkaisu, jokä käsittele median tapoja puhua rasismista ja ennakkoluuloista.

Jussi Förbom puhui maailmanlaajuisesta pakolaisuudesta ja EU:n turvapaikkapolitiikasta. Maryan Abdulkarim vaati puheessaan miettimään uudestaan rasismin käsitettä. Hänen mukaansa rasismi määritellään usein peloksi vierasta ja uutta kohtaan, jolloin pyyhitään pois historiallinen konteksti.

– Kun tarina aloitetaan siitä, että täällä on maahanmuuttajia ja rasismi tulee meille ikään kuin heidän myötään, ollaan väärillä jäljillä. Silloin pyyhitään pois historia, joka selittäisi meille, mistä valtarakenteet ja asenteet ovat alun perin syntyneet, Abdulkarim huomautti.

Koko Hubara puolestaan korosti puheessaan tarvetta nostaa ”ruskeita tyttöjä” enemmän esiin yhteiskunnallisessa keskustelussa ja mediassa muutenkin kuin ”ruskeuden kontekstissa”. Hubaran mukaan hän aloitti Ystävänpäivänä oman bloginsa tarjotakseen muillekin ruskeille tytöille samaistumiskohteita, joita on ollut vähänlaisesti suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Meillä on Lola Odusoga (Wallinkoski), Maryan Abdulkarim ja Mirel Wagner. Tarvitaan vielä paljon enemmän, Hubara sanoi.