Ystäväkoirat esittäytyivät messuilla Ahvenanmaalla

Anne Sjökvist
Anne Sjökvist

Pieni griffoni Holger on yksi koirista, jotka työskentelevät vapaaehtoisesti joka sunnuntai ja ilahduttavat vanhuksia Ahvenanmaan vanhainkodeissa.

Koiraystäväpalvelu on kuulunut Punaisen Ristin ystävätoimintaan noin vuoden ajan ja nyt Ahvenanmaalla mukana toiminnassa on noin 25 koiraa ja heidän omistajaansa.

Holger-koira esittäytyi kollegansa Dundran kanssa Ålandsmässan-messuilla Punaisen Ristin osastolla. Koirat antoivat kärsivällisesti sekä nuorempien että vanhempien silitellä ja halata itseään. Kärsivällisyys ja kiltteys ovatkin ainoat kriteerit ystäväkoiralle.

Jenny Häggblomilla on tapana vierailla Holgerin kanssa Maarianhaminan Trobergshemmet:ssä joka sunnuntai. Hän lainaa Holgeria äidiltään Anneli Rosenbergiltä, joka myös sai Jennyn mukaan toimintaan.  

- Olen ollut mukana vuoden vaihteesta asti, ja on ollut todella hauskaa. On mukavaa nähdä kuinka iloisiksi vanhukset tulevat kun tulemme ja kuinka he loistavat, kun saavat Holgerin syliinsä tai sänkyynsä silteltäväksi.

Dundran emäntä Erica Nordberg on samaa mieltä. Hän on ollut mukana koiraystävätoiminnassa alusta asti eli noin vuoden ja on sitä mieltä, että vierailut vanhainkodeissa ovat silkkaa iloa.

- Tämä on yksinkertaista ja antaa niin paljon. Monet odottavat koko viikon koirien tuloa. Kun he saavat silittää koiria tulevat mieleen muistot omista koirista, joita heillä on aikaisemmin ollut. Usein saa kuulla samat koiratarinat sunnuntaista toiseen, mutta se ei haittaa. Se on hienoa.

Ystäväkoirat ovat yksi esimerkki Punaisen Ristin monimuotoisesta ystävätoiminnasta. Ystävätoiminnan muodot vaihtelevat paikkakunnittain. Ahvenanmaalla toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ja lisää sosiaalisia, kärsivällisiä ja silityksiä haluavia koiria tarvitaan mukaan.

Koirat on jaoteltu ryhmiin ja tiettyyn vierailumäärään ei sitouduta. Useimmista vapaaehtoisista toiminta on niin hauskaa ja antoisaa, että he mielellään käyvät vierailulla vanhusten luona.

Pelastuskoirana mukana vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa

Xet on bordercollie, joka työskentelee erityyppisissä vapaaehtoistöissä Punaisella Ristillä. Xet:iä koulutetaan pelastuskoiraksi. Xet ei hauku löytäessään etsimänsä vaan ottaa kiinni renkaasta, joka sillä on kaulan ympärillä ja juoksee sitten emäntänsä Tanja Ståhlin luokse. Ståhl tietää koiran toiminnasta, että se on löytänyt ihmisen ja seuraa koiraa.   

Tanja ja Xet kuuluvat Punaisen Ristin vapaaehtoiseen pelastuspalveluun, joka kutsutaan paikalle muun muassa silloin kun poliisi tarvitsee lisäapua kadonneen henkilön etsinnässä

- Emme ole vielä olleet tositoimissa, mutta harjoittelemme useita kertoja viikossa. Xet todella pitää harjoituksista ja kokee ihmisten etsimisen hauskaksi. Koira on peloton mikä on edellytyksenä pelastuskoirana toimimiselle. Olemme kilpailleet ja Xet on taitava löytämään ihmisiä.

Harjoitukset ja koulutuksen järjestää Ahvenanmaan käyttö- ja seurakoirakerho. Kykyä täytyy pitää yllä koska koiria ei useinkaan kutsuta varsinaisiin oikeisiin tehtäviin. Pelastuskoiran koulutus kestää useita vuosia ja se vaatii paljon kouluttajalta.

Tanja toivoo, että he voisivat osallistua moniin kilpailuihin, jotta Xet:in kykyjä päästäisiin testaamaan. Tanjan toiveissa on myös, että suomalaisia tuomareita saataisiin kesällä Ahvenanmaalle

Pakolaisteltta kirjastossa ja seikkailuleirillä

Ahvenanmaan Punaisessa Ristissä on myös paljon muuta kuin koiratoimintaa.

Tällä viikolla Punainen Risti toi kirjastoon oikean pakolaisteltan ja keskiviikkona kirjastossa oli koko päivän avoimia luentoja liittyen pakolaisiin, Olof Collin kertoo. Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Ahvenanmaalle muuttaneen henkilön kokemuksia matkasta ja pakolaisena olemisesta.

- Toukokuussa vietetään Punaisen Ristin viikkoa ja tänä vuonna teemoina ovat Arjen turvallisuus sekä Punaisen Ristin periaatteiden 50-vuotisjuhlavuosi.

Kesäkuussa puolestaan järjestetään uusi seikkailuleiri lapsille, tällä kertaa Eckerössä.

- Suositulle leirille mahtuu noin 40 lasta Ahvenanmaalta ja Manner-Suomesta. Lapset saavat asua pakolaisteltassa ja oppia paljon uutta. On toki tärkeää myös pitää hauskaa ja luoda uusia ystävyyssuhteita.

Nuorisovaliokunta toivoo mukaan lisää nuoria

Lastenleirillä hoitavat järjestelyjä muun muassa nuorisovaliokunnan vapaaehtoiset. Torgny Söderholm on yksi aktiivisista valiokuntalaisista jo neljän vuoden ajan.

- Minusta Punaisella Ristillä on hyvää toimintaa ja siksi haluan olla mukana. Nuorisovaliokunnassa on noin 12 jäsentä ja olemme mukana tapahtumissa ja erilaisissa hankkeissa. Olemme muun muassa mukana Rockoff-festareilla jakamassa kondomeja.  

Nuoret pohtivat myös paljon sitä, kuinka saisivat houkutelluksi lisää nuoria mukaan Punaisen Ristin toimintaan.

- Valitettavasti monet nuoret luulevat, että Punaisen Ristin toiminnassa on aktiivisesti mukana vain vanhempia ihmisiä.  

Torgny on hakenut delegaattikoulutukseen ja toivoo, että voisi vähitellen alkaa työskennellä kansainvälisesti.   

Anne Sjökvist