Punainen Risti auttaa perheitä löytämään kadonneet läheisensä

Suomen Punainen Risti
Punaisten Ristien jakamassa julisteessa julkaistaan kuvia perheenjäsenistä, jotka etsivät Euroopassa olevia tai Eurooppaan matkalla olleita läheisiään.
Kuvaaja: Suomen Punainen Risti

Siirtolaisuuden lisääntyessä myös kadonneiden määrät ovat kasvaneet Euroopassa. Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset etsivät kadonneita perheenjäseniä koko Euroopan laajuisesti.

Perheiden yhdistäminen
  • Etsitkö perheenjäseniäsi? Kaikkien läheisiään etsivien kuvat löydät täältä.
  • Onko perheenjäsenesi kadonnut ja haluat julkaista kuvasi Punaisen Ristin julisteessa ja verkkosivuilla? Lisää tietoja saat täältä.
  • Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansalliset yhdistykset auttavat etsimään kadonneita, välittävät viestejä perheenjäsenien välillä ja auttavat perheenyhdistämisessä. Lue lisää täältä.

Katastrofit ja kriisitilanteet ajavat pakosta monia perheitä erilleen. Pitkäaikaiset konfliktit saattavat erottaa perheenjäsenet toisistaan useiksi vuosiksi. Punainen Risti auttaa perheitä etsimään kadonneita sukulaisia eri puolilla maailmaa.

Suomen Punainen Risti tekee vuosittain noin 300 henkilötiedustelua. Tiedusteluja lähetetään yleensä suoraan tiettyihin maihin. Koska siirtolaisuus on jatkuvien konfliktien takia lisääntynyt, kadonneiden etsintää on pitänyt laajentaa koko Euroopan laajuiseksi.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun Punaiset Ristit etsivät kadonneita koko Euroopan laajuisesti, kertoo suunnittelija Aki Väilä.

Yli 20 Punaisen Ristin kansallista yhdistystä julkaisee kuukausittain julisteen perheenjäsenistä, jotka etsivät kadonneita läheisiään. Tavoitteena on, että kadonnut tunnistaa kuvan ja ottaa yhteyttä paikalliseen Punaiseen Ristiin. Suomen Punainen Risti jakaa julisteita muun muassa kaikkiin vastaanottokeskuksiin ja maahanmuuttotoimistoihin.

Kadonneiden etsintä haastavaa

Joka vuosi Punainen Risti ja Punainen Puolikuu saavat satoja yhteydenottoja perheiltä, jotka ovat kadottaneet Euroopassa olevia tai sinne matkalla olleita läheisiään.

– Eurooppa on sulkenut tiukemmin rajansa. Siirtolaisten on vaikeaa päästä laillisin keinoin Eurooppaan, mikä on lisännyt kadonneiden määrää, kun he joutuvat turvautumaan salakuljettajiin, Väilä sanoo.

Kadonneiden etsintä on usein vaikeaa, koska monet heistä eivät ole asettuneet asumaan minnekään. Toisinaan kotimaastaan lähtenyttä ei ole rekisteröity uuteen asuinmaahansa, jolloin ei ole mitään todisteita siitä, että hän oleskelee siellä.

Lisäksi kielierot vaikuttavat maahan tulleiden rekisteröintiin. Eri mailla on erilaiset käytännöt nimien kirjoitusasuissa, minkä takia kadonneen nimeä ei välttämättä tunnisteta.