Vapaaehtoisia, nalleja ja tiukkaa asiaa Maailma kylässä -festivaalilla

Teemu Ullgren
Teemu Ullgren
Teemu Ullgren
Teemu Ullgren
Teemu Ullgren
Teemu Ullgren
Eduardo Vencesla
Teemu Ullgren

Suomen Punainen Risti on yksi Maailma kylässä -festivaalin pääkumppaneista. Tänä viikonloppuna Helsingin Kaisaniemessä voi tutustua kansainvälisen avustustyön maailmaan, hoidattaa nallensa sekä ryhtyä vapaaehtoiseksi, verenluovuttajaksi ja lahjoittajaksi.

Ristin Rasteilla alennusta verkkokauppaan

Suomen Punainen Risti on esillä Maailma kylässä -festivaalilla koko viikonlopun 23.–24.5. Nallesairaalaan, Veripalveluun ja LäksyHelppiin kannattaa käydä tutustumassa myös siksi, että ensimmäisestä pisteestä saa mukaansa Ristin Rastit -vihkosen. Jokaisella pisteellä vihkoonsa saa leimaan ja lopuksi palkintona on 20 prosentin alennuskoodi Punaisen Ristin verkkokauppaan, josta löytyy hyödyllisiä tuotteita itselle tai lahjaksi.

Punaisen Ristin kenttäsairaalassa käy kuhina. Maailma kylässä -festivaalin ajaksi Helsingin Rautatientorille pystytetyssä teltassa sairaanhoitaja Johanna Arvo ja moni muu Punaisen Ristin avustustyöntekijä päivystää täysin erilaisissa tehtävissä kuin yleensä.

Viimeksi Arvo oli töissä Suomen Punaisen Ristin ebolasairaalassa Sierra Leonessa, nyt hän hoitaa nalleja ja nukkeja.

­– Potilaaksi on saapunut myös yksi siili ja kala, jonka pyrstöön sattui, Arvo hymyilee ja ottaa vastaan seuraavan asiakkaan, Otso-nallen. Otson pieni omistaja pohtii, vaivaako nallea keuhkokuume vai ramppikuume.

Samalla kun nallet saavat hoitoa lasten avustuksella, vanhemmat vieraat kuulevat Suomen Punaisen Ristin kansainvälisestä avustustyöstä. Kenttäsairaala on yksi osanen avun pitkässä ketjussa, joka ulottuu katastrofin ensimmäisistä hetkistä usein vuosien päähän. Punainen Risti panostaa pitkäjänteiseen kehitysyhteistyön ja auttaa vaikeissa oloissa asuvia ihmisiä varautumaan tuleviin katastrofeihin.

Avustustyö onnistuu suomalaisten tuella. Nallesairaalan yhteydessä voi ilmoittautua lipaskerääjäksi esimerkiksi syyskuussa järjestettävään Nälkäpäivä-kampanjaan.

Yksi festivaalin päävieraista on Kenian Punaisen Ristin pääsihteeri Abbas Gullet, joka kävi lauantaina terävää keskustelua kehitysyhteistyön merkityksestä toimittaja Arto Nybergin kanssa. Gullet muistutti, että maailmanlaajuiset ongelmat vaativat globaalia yhteistyötä. Meidän on puututtava esimerkiksi siirtolaisuuden ja nuorten radikalisoitumisen syihin, ei vain seurausten paikkaamiseen.

Jokaisella on valmiudet vapaaehtoiseksi

Punaisella Ristillä on 17 miljoonaa vapaaehtoista ympäri maailmaa. Seitsemän heistä nousi Rautatientorin lavalle kertomaan työstään Think Global, Act Local -paneelissa. Vapaaehtoisten työ ja panos vaihtelee, mutta kaikki ovat mukana toiminnassa samasta syystä: jotta myös Suomessa jokaisella ihmisellä olisi mahdollisuudet menestyä ja voida hyvin.

– Auttajaksi voi ryhtyä tavallisen ihmisen taidoin. Pitää vain olla läsnä ja kuunnella, kertoo vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan aktiivi Raisa Kaukonen Pirkkalasta. Hänen tyttärensä Milva oppii ensiaputaitoja Reddie Kidsissä.

Punaisen Ristin vapaaehtoisia voi tavata festivaalin Mahdollisuuksien tori -teltassa, jossa Helsingin ja Uudenmaan piirin aktiivit kertovat toimintamahdollisuuksista. He ovat myös paras lähde kuulla, mitä kaikkea vapaaehtoisen arki pitää sisällään. Kari Kyttälä on ollut pari vuotta mukana Pohjois-Helsingin LäksyHelppi-toiminnassa, johon hänet houkutteli mukaan oma tytär.

– Kenellä tahansa on valmiudet tulla mukaan LäksyHelppiin. Lasten auttaminen läksyjen kanssa on antoisaa, ja maahanmuuttajalasten kautta tutustuu erilaisiin ihmisiin. Tarvitsemme uusia vapaaehtoisia. Moni ei tunne LäksyHelpin toimintaa, vaikka varmasti innostuisi siitä. Ensimmäisellä kerralla voi tulla tutustumaan ja päättää, miten haluaa sitoutua, Kyttälä kannustaa.

Tule sinäkin mukaan, ja ilmottaudu vapaaehtoiseksi verkossa!

Haussa verenluovuttajia eri etnisistä ryhmistä

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa Maailma kylässä -festivaalille osallistuva Veripalvelu tavoittelee erityisesti eri etnisiin ryhmiin kuuluvia verenluovuttajia.

Pääveriryhmiä esiintyy eri puolilla maailmaa hieman eri suhteissa, mutta lisäksi on olemassa satoja erilaisia veriryhmätekijöitä, joissa on etnisiä eroavaisuuksia. Luovuttajakunnan pitäisi siis vastata eri etnisiä ryhmiä samassa suhteessa kuin potilaidenkin. Tilanteeseen on herätty kaikissa Euroopan maissa.

– Teltallamme on riittänyt kiinnostuneita, myös paljon nuoria sekä ihmisiä eri etnisistä ryhmistä, iloitsee Veripalvelun messu- ja tapahtumakoordinaattori Mervi Alalantela.

– Verenluovuttaminen on helppo keino tehdä hyvää. Luovuttaminen ei vaadi rahallista eikä juuri ajallistakaan panosta, ja sitä voi harrastaa suhteellisen usein.

Keväällä verenluovuttajien määrä usein laskee ihmisten suunnatessa erilaisiin aktiviteettihin, mutta verta tarvitaan aina. Luovuttajia pitäisi olla tuhat joka arkipäivä.