Kesäkumikampanja toteutuu vapaaehtoisvoimin

Jussi Tuokkola
Jussi Tuokkola
Jussi Tuokkola
Jussi Tuokkola

Seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset kertoivat turvallisesta seksistä ja jakoivat kesäkumeja lauantaina YleXPopissa Oulussa.

Oulun torilta alkaa Punaisen Ristin vapaaehtoisten Inka Poikelan ja Maria Kaivolan festarikesä. He pakkaavat olkalaukkuihinsa kondomipakkauksia samalla, kun YlexPop -tapahtuman avaavan Isac Elliotin lämppäribiisin biitit jytisevät festivaalin backstagella.

Laukut täyttyvät yhteensä noin 500 kesäkumipakkauksesta. Kun kuusituntinen rupeama on ohi, hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset ovat jakaneet kaikki kondomit.

Kesäkumikampanjalla torjutaan seksitauteja ja ei-toivottuja raskauksia. Kampanjalla vedotaan nuoriin, mutta tilastot kertovat, että ehkäisy unohtuu myös varttuneilta. Esimerkiksi uusia hiv-tartuntoja todetaan noin 170–200 vuosittain, ja noin tuhannella suomalaisella arvioidaan olevan hiv-tartunta tietämättään. Suurin osa tartunnoista saadaan ulkomailla.

Ikärajaa Punaisen Ristin antamalle neuvonnalle ei ole.

– Juuri äsken lastensa kanssa keikkaa katsonut isä huikkasi, että annapa pari isille myös, Kaivola huomauttaa.

Isac Elliotin keikka pärähtää käyntiin. Torilla on nuorten lisäksi paljon lapsiperheitä ja ala-asteikäisiä lapsia. Parin tunnin päästä pienimmät lähtevät kotiin.

– Silloin työ alkaa toden teolla, Poikela sanoo.

Nuoret arvostavat huolenpitoa

Kondomipakkaukset kelpaavat, mutta nuorten jututtaminen on musiikin pauhussa hankalaa. Viereisen teatterin betonirappuset meren äärellä houkuttelevat kaveriporukoita nauttimaan kesästä ja musiikista – sinne siis.

Kazakstanissa syntynyt Yevgeniy Yepryntsev on tullut Piippolan kulttuuriopiston opiskelijaporukan kanssa konserttiin. Hän vinkkaa Poikelalle venäläisten yliopistojen tavasta.

– Auloissa on kulhoja, joista opiskelijat voivat ottaa niin paljon kondomeja kuin tarvitsevat.

– Siis jatkuvasti? Tuohan on aivan mielettömän hyvä idea! Poikela innostuu.

Suurin osa tavatuista nuorista moikkaa, ottaa kesäkumin vastaan ja nyökkää kiitokseksi. Jos ikää on liian vähän, kesäkumi päätyy ilmapalloksi. Joskus vastassa on alatyylinen kuittaus, mutta onneksi harvoin.

– Nuorista näkee heidän arvostavan sitä, että heistä ollaan kiinnostuneita, Poikela pohtii.

Nuoret tarvitsevat valistusta

Keskusteluista on käynyt selväksi, että seksuaalivalistusta tarvitaan myös Punaiselta Ristiltä. Poikela muistelee tyttöä, joka oli tarttunut hihasta ja hädissään kertonut luulleensa, etteivät sukupuolitaudit voi tarttua naisille. Moni haluaa puhua seurustelemisesta muutenkin, tai toisinaan siinä hetkessä tarvitaan aikuisen olkapäätä. Silloin Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat tarpeen.

– Kouluissa toki annetaan seksuaalivalistusta, mutta opettajalta ei välttämättä kehdata kysyä sen tarkemmin. Ja kyllä opettajatkin ovat usein helpottuneen oloisia, kun tulemme koululle puhumaan, Kaivola kertoo.

Vapaaehtoisen tehtävä on olla läsnä ja bongata niiden nuorten katseet, jotka toivovat kontaktia, mutta eivät itse uskalla sitä tehdä.

– Kun illassa on yksikin helmi niiden keskusteluiden joukossa, se riittää. Silloin päivä on mennyt putkeen, Poikela kertoo ja siirtyy seuraavan kaveriporukan luo.

Teksti: Juha-Pekka Honkanen