Sairaanhoitaja Åke Hydén sai arvostetun Florence Nightingale -mitalin

Leena Koskela
Leena Koskela

Mitali myönnetään poikkeuksellisesta rohkeudesta ja pitkästä kokemuksesta sairaanhoidosta konfliktialueilla.

Suomalainen sairaanhoitaja Åke Hydén on saanut Punaisen Ristin kansainvälisen komitean myöntämän kansainvälisesti arvostetun Florence Nightingale -mitalin. Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula luovutti mitalin Hydénille maanantaina 8. kesäkuuta.

Mitali myönnettiin Hydénille tunnustuksena hänen merkittävästä työstään kansainvälisessä sairaanhoitotyössä ja sen kehittämisessä. Hän on 23. suomalainen sairaanhoitaja, jolle huomionosoitus myönnetään. Ensimmäinen suomalainen, joka sai Florence Nightingale -mitalin, oli vapaaherratar Sophie Mannerheim (1925).

Åke Hydén on työskennellyt sairaanhoitajana 32 vuotta. Vuodesta 1988 lähtien Hydén on työskennellyt muun muassa Afganistanissa, Somaliassa, Kambodzassa, Irakissa ja Sierra Leonessa. Hydén tunnetaan rohkeana ammattilaisena, sairaanhoitajana ja kouluttajana.

Hydén on työskennellyt erittäin vaarallisissa olosuhteissa eri maissa konfliktialueilla, ja jopa oman terveytensä uhalla hän on aina ajatellut potilaiden parasta. Punaisen Ristin kansainvälinen komitea myöntää mitalin Hydénille poikkeuksellisesta rohkeudesta ja sitoutumisesta haavoittuneiden, sairaiden ja sodassa tai katastrofissa vammautuneiden auttamiseen.

Åke Hydén on kiitollinen saamastaan huomionosoituksesta ja mitalinluovutusitilaisuudessa kiitti sekä Punaista Ristiä että Sjuksköterskeföreningen i Finland -järjestöä, joka esitti Hydéniä mitalin saajaksi.

- Olen hyvin ylpeä, että olen saanut tunnustuksen, joka on korkein, minkä sairaanhoitaja voi saada. Arvostan tätä kovasti, kiitteli Hydén.

Tällä hetkellä Hydén työskentelee sairaanhoitajana Vaasan keskussairaalan teho-osastolla.

Florence Nightingale -mitali

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on vuodesta 1921 lähtien myöntänyt joka toinen vuosi Florence Nightingale -mitalin kansainvälisessä sairaanhoitotyössä ansioituneille sairaanhoitajille. Mitali on korkein ICRC:n myöntämä huomionosoitus, jolla kunnioitetaan sairaanhoitotyötä. Mitali symboloi Nightingalen rohkeaa ja antaumuksellista elämää.

Mitali voidaan myöntää koulutetulle sairaanhoitajalle tai vapaaehtoisena joko kansallisen Punaisen Ristin tai Punaisen Puolikuun piirissä toimineelle henkilölle, jos henkilö on sodan tai rauhan oloissa osoittanut poikkeuksellista rohkeutta ja omistautumista haavoittuneiden, sairaiden tai vammaisten hoitamiseen. Mitali voidaan myöntää myös, jos henkilö on ollut poikkeuksellisen omistautunut konfliktien ja katastrofien siviiliuhrien auttamiselle tai hänen työnsä terveydenhuollon tai hoitotyön koulutuksen piirissä on ollut esimerkillistä.