Vapaaehtoiset auttoivat kesällä kymmeniä Turun saaristossa

Elina Lavonen / Turun Tienoo
Elina Lavonen / Turun Tienoo
Elina Lavonen / Turun Tienoo
Pete Aarre-Ahtio

Punaisen Ristin ja Meripelastusseuran ensivastealus ABSO auttaa muun muassa onnettomuustilanteissa ja sairauskohtauksissa.

Caritas-ensivasteyksikön jatkuva päivystys ABSO-aluksella loppui elokuun 2. päivänä. Päivystystä järjestetään kuitenkin vielä muutamana viikonloppuna elokuussa.

Tänä kesänä Caritas-ensivaste hälytettiin yhteensä 19 kiireelliseen ensivastetehtävään jatkuvan varallaolon aikana 17.6.–2.8. Lisäksi yksikkö osallistui kiireellisiin tai kiireettömiin meripelastustehtäviin noin 25 kertaa.

– Hälytysten määrä vastaa noin 10 000 asukkaan kunnan ensivastetarvetta, kertoo Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Tommi Virtanen.

– Matkat ovat saaristossa pidempiä ja tavoitettavuus heikompaa kuin mantereella. Pisin hälytysmatka ulkosaaristoon kesti lähes kaksi tuntia.

Keskimäärin potilas saavutettiin 20 minuutissa, ja alus lähti liikkeelle neljässä minuutissa hälytyksestä.

Juhannus tavallista hiljaisempi

Tämän kesän hälytysmäärät ovat Virtasen mukaan suunnilleen samoissa lukemissa kuin viime vuonna. Juhannuksen aikaan sekä heinäkuun alkupuolella tehtäviä oli vähemmän kuin tavallisesti, mutta heinäkuun lopussa vilkastui.

– Juhannus oli poikkeuksellisen hiljainen. Yleensä olemme saaneet viidestä seitsemään hälytystehtävää, mutta tänä vuonna niitä ei tullut ainoatakaan, Virtanen sanoo.

Päivystys pyörii vapaaehtoisvoimin

Aluksen henkilökunta koostuu koulutetuista vapaaehtoisista, jotka päivystävät aluksella ilman korvausta.

Miehistöön kuuluu kaksi meripelastajaa ja kaksi ensivastepäivystäjää, joista osa on terveydenhuollon ammattilaisia, ensihoitajia, lääkäreitä tai sairaanhoitajia. Vapaaehtoiset antavat ensiapua ja ensihoitoa sairaus- tai onnettomuustilanteissa. Palvelut ovat aina autetulle ilmaisia.

Alus toimii kesäisin Saaristomerellä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoitokeskuksen ensivasteyksikkönä. Yhteistyössä mukana ovat Länsi-Suomen Merivartiosto, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, paikalliset terveyskeskukset ja sairaankuljetusyksiköt sekä Lounais-Suomen poliisi. Hätäkeskus ja meripelastuskeskus hälyttävät aluksen paikalle tarvittaessa.