Avun tarve kasvaa - Suomi kääntää selkänsä

Ari Räsänen
Suomen Punainen Risti on valmis lähettämään katastrofiapua maailmalle nopeasti.
Kuvaaja: Ari Räsänen

Valtiovarainministeriö ehdottaa suuria leikkauksia humanitaariseen apuun. Avun tarve maailmassa on kuitenkin ennätyksellisen suuri.

Valtiovarainministeriö ehdottaa talousarvioesityksessä Suomen humanitaarisen avun vuosibudjetiksi 70 miljoonaa euroa. Määrä on noin 33 prosenttia vähemmän kuin Suomen vuonna 2014 myöntämä humanitaarinen apu.

Suomen Punainen Risti muistuttaa, että humanitaarisen avun tarve maailmassa on kuitenkin ennätyksellisen suuri.

– Humanitaarisen avun tarpeessa on yli 80 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa, toteaa Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.

– Kansainvälisellä tasolla humanitaarista apua myös annetaan yhä enemmän. Punaisen Ristin kansainvälisen komitean vuosibudjetti sodista kärsiviin maihin on kasvanut yli 50 prosentilla viime vuosien aikana ja on nyt suurempi kuin koskaan, von Weissenberg lisää.

Humanitaarisen avun tarpeeseen ei tälläkään hetkellä pystytä vastaamaan. Esimerkiksi YK:n humanitaarista apua koordinoivan toimiston OCHA:n mukaan YK:n humanitaarisen avun tarpeesta on pystytty rahoittamaan vain 34 prosenttia tänä vuonna.

Valtiovarainministeriö ehdottaa vuoden 2016 humanitaarisen avun budjetiksi 70 miljoonaa euroa, kun vuonna 2014 Suomi antoi ennätysmäärän humanitaarista apua, runsaat 105 miljoonaa euroa.

Jos varoja ei myönnetä lisää, vähennystä on kolmasosa. Vähennettävällä summalla pystyttäisiin auttamaan satojatuhansia, jopa miljoonia hädässäolevia ihmisiä.

Miten käy nopean avun yksiköiden?

Suomen Punainen Risti on maamme merkittävin humanitaarista työtä tekevä organisaatio, eniten avustustyöntekijöitä konflikti- ja katastrofialueille lähettävä kansallinen Punainen Risti maailmassa sekä yksi suurimmista nopeaan katastrofiapuun erikoistuneista toimijoista.

– Olemme rakentaneet vuosikymmenien aikana nopean katastrofiavun yksiköitämme, yhdessä avustustyöntekijöiden ja yritysten kanssa, kansalaisten tuella. Ilman ulkoasiainministeriön tuntuvaa panosta tämän toiminnan jatkaminen on hyvin vaikeaa, kertoo Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi.

– Ministeriö on nopeilla päätöksillään huolehtinut yksiköiden kuljetus- ja käyttökuluista ja mahdollistanut uusien yksiköiden rakentamisen.

Viime vuonna ulkoasiainministeriö tuki Punaisen Ristin humanitaarista avustustyötä 18,2 miljoonalla eurolla, mikä oli 18 prosenttia koko Suomen humanitaarisen avun määrästä.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisissä katastrofeissa kehittämä toimintavalmius on käytettävissä myös kotimaan kriiseissä, joissa järjestöllä on laissa määritelty rooli viranomaisia avustavana organisaationa.

Kehitysyhteistyön leikkaukset kasvattavat humanitaarisen avun tarvetta

Hallituksen aiemmin ilmoittamat kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset vähentävät Suomen Punaisen Ristin ohjelmatukea noin 38 prosentilla eli useilla miljoonilla euroilla ensi vuoden alusta alkaen.

Humanitaarinen apu on tehokkainta, kun siihen liittyy pitkäjänteinen kehitysyhteistyö. Kehitysyhteistyön leikkaukset heikentävät ihmisten ja yhteisöjen valmiutta kohdata katastrofeja, jolloin humanitaarisen avun merkitys korostuu entisestään.